Her kan du se tidligere besvarte spørsmål. Er ikke ditt spørsmål allerede besvart? Send oss spørsmålet ditt!
- Bør jeg ta proteintilskudd når jeg trener?
- Kjenner dere til om vegetabilske oljer øker risikoen for kreft i munn og svelg? Det er her snakk om å innta ren olivenolje tilsatt vitaminer daglig i et år.
- Jeg har fått beskjed av legen om at jeg har høyt kolesterol. Hvilke kostråd vil dere gi meg?
- Hva betyr egentlig best før og gått ut på dato?
- Er transfett helseskadelig?
- Hvor mye fett er det i olje?
- Hvorfor anbefales det å spise mye fiber?
- Kan pasienter med sukkersyke drikke appelsinjuice?
- Er vegetarianisme skadelig for fosterutviklingen?
- Hvordan kan jeg gå opp noen kilo i vekt?
- Er det bra med fiber?
- Legen fortalt meg at jeg har høye triglyserider. Hvilke kostråd er spesielt viktig for meg?
- Hvilket måltidsmønster er mest fordelaktig for vektnedgang og generell god helse?
- Er det sunt med melkeprodukter?
- Hva er gode kilder til vitamin C?
- Hvorfor trenger man salt? Hvor mye salt er anbefalt?
- Hva er gode kilder til vitamin B for en vegetarianer?
- Hvilken type fett er best å steke i: rapsolje eller margarin som for eksempel Vita-hjerte’go?
- Er det slik at insulinstigningen etter et måltid rikt på karbohydrater vil være ugunstig med tanke på fettlagring og vektoppgang?
- Jeg har nettopp fått behandling for gallestein og galleblærebetennelse, og har i den forbindelse blitt oppfordret til å spise mat med mindre fettinnhold. Hva innebærer egentlig det og hvilke fettkilder kan jeg bruke?
- Jeg har hatt en utblokking av en tett åre og lurer på om jeg kan spise nøtter/mandler og anbefales fet fisk 1-2 ganger pr.uke?
- Hvilke omega-3 produkt anbefales for fiskeallergikere?
- Hvordan takle søtsug?
- Hvordan har det seg slik at Helsedirektoratet fraråder bruk av søte påleggssorter, mens de anbefaler bruk av brunost og prim, som inneholder mye sukker, til spedbarn?
- Jeg har påvist anemi, og tar jerntabletter for å få nok jern i kroppen. Har dere noen enkle kostråd og oppskrifter med jernholdige produkter, for en student som vil lage maten fort og enkelt?
- Noen forklaring på sinkmangel?
- Hvorfor går mange opp i vekt når de slutter å røyke?
- Hva er forskjellen mellom naturlig og tilsatt sukker?
- Er yoghurt sunt eller usunt?
- Jeg spiser ikke kjøtt, hva skal jeg spise for å kompensere?
- Er det viktig å innta næring rett etter en treningsøkt?
- Jeg veier 68 kg og er 165 cm høy, og ifølge BMI-formelen har jeg en BMI på 25. Hva vil det si for meg?
- Jeg er en jente som er veldig interessert i ernæring, men man kan bli ganske
forvirret av alt som står der ute. F.eks har jeg hørt at et høyt fruktose
inntak øker risikoen for fedme? Er dette sant? Jeg trodde fruktose var
sunt siden dette finnes i frukt? - Er knekkebrød sunnere enn brød, og hvilken av disse to er gunstigst å spise for vektnedgang?
- Hvor gjennomfører ernæringsstudentene praksis?
- Hvilket innhold av vitamin D har linfrøolje, solsikkeolje, sesamolje, kokosolje og nattlysolje?
- Er det transfett i Wasa havreknekkebrød?
- Hvilke matvarer har mye omega-6 og bør man redusere inntaket av disse?
- Er det sant at kroppen bare kan ta opp 2,5 dl vann per time? Og at resten er unyttig og havner rett i urinblæra?
- Er juice sunt?
- Bør vi kjøpe nøkkelhullsprodukter, eller bør vi kjøpe andre varer? Er nøkkelhullsprodukter virkelig så sunt som de sier?
- Jeg blir ofte sulten igjen etter 2 timer hvis jeg spiser brød. Å spise et egg isteden for en brødskive hjelper. Hva annet kan jeg gjøre for å holde meg mett etter brødlunsjen?
- Blodsukkeret er det samme som hvilket av karbohydratene?
- Jeg har fått konstatert anemi (Hb 9,1 og lav ferritin), men tåler ikke å ta jerntilskudd. Har dere forslag til jernrik mat og eksempler på «dagsmenyer» som kan tilfredsstille jernbehovet?
- Har dere anbefalt mengde av karbohydrater, fett og proteiner i gram og ikke i energiprosent?
- Jeg hadde egentlig ett spørsmål, men da jeg leste litt på brødposen for brødet jeg bruker, Mesterbakeren grovbrød, sto det at det er uten hele korn. Hvorfor er det positivt? Så til hovedspørsmålet: Hva er fordelen(e) med et annet pålegg enn sjokade på dette brødet til frokost for å gi kroppen en best mulig start på dagen?
- Jeg forstår at lavkarbodiett kan hjelpe til å gå ned i vekt, men hvor lenge er det sunt å holde en slik diett før fettmengden gir utslag i risikoen for hjerte-karsykdom og andre problemer relatert til høyt inntak av fett?
- Hva er en klinisk ernæringsfysiolog? Er lett å få jobb innen dette? Er det virkelig bruk for klinisk ernæringsfysiologer nå om dagen, og isåfall hvor (hvilke industrier)? Er det lett å få jobb i utlandet også? Å studere klinisk ernæring, er det det samme som å studere klinisk medisin? Og har klinisk ernæringsfysiologer like lett for å få jobb som leger?
- Hva er minst gunstig av mettet fett og transfett? og hvorfor? Blir mettede fettsyrer mindre gunstig jo lengre de blir? Hvorfor øker mettet fett og transfett «det dårlige» kolesterolet, mens umettet fett ikke gjør det? Hva er det med denne palmeoljen? Greit at den inneholder mye mettet fett, men det må da være noe mer siden den lager så mye opppstyr.
- Jeg hadde egentlig ett spørsmål, men da jeg leste litt på brødposen for brødet jeg bruker, Mesterbakeren grovbrød, sto det at det er uten hele korn. Hvorfor er det positivt? Så til hovedspørsmålet: Hva er fordelen(e) med et annet pålegg enn sjokade på dette brødet til frokost for å gi kroppen en best mulig start på dagen?
- Hva er best å gi til en toåring av sukker, fruktose, sukrin eller tegatose?