Vi anbefales å spise 25-35 gram fiber hver dag. I Norge er inntaket på 18 g/dag og vi burde derfor øke inntaket. De viktigste fiberkildene vi har er korn, frukt og bær, grønnsaker, potet og potetprodukter. I et kosthold med matvarer som inneholder mye fiber, får man også mange ande viktige næringsstoffer; vitaminer og mineraler på kjøpet. Dette er viktig for å bygge en sunn kropp.
Grunnen til at vi anbefales et høyt inntak av fiber er fordi fiber har mange gunstige effekter på helsen:
- Fiber stimulerer bevegelsene i tarmen slik at fordøyelsen fungerer bedre. Dette bidrar til en bedre fungerende mage og regelmessige dobesøk. Ved å stimulere fordøyelsen vil passasjen av giftige stoffer i maten bli redusert og dermed redusere risiko for skade i tarmen.
- Fiber gir en langsommere blodsukkerstigning som bidrar til et jevnt energinivå og lengre metthetsfølelse.
- Fiber øker antallet av de gode bakteriene i tarmen.
- Fiber brytes ned av bakterier i tarmen. Nedbrytningsproduktene har positiv effekt på tarmen. Blant annet tror man at det kan gi redusert risiko for å utvikle tykktarmskreft, fordi noen av stoffene regulerer celledeling og differensiering i tarmen.
- Fiber beskytter tarmen ved å binde gallesalter og kolesterol.
Tips for å øke fiberinntaket:
- Velg brød med 3/4 eller 4/4 skraverte områder på brødskalaen
- Spis gulrøtter, eple eller andre grønnsaker/frukt som mellommåltid.
- Velg fullkornspasta, fullkornsris eller kokte poteter til middag
- Fyll 1/3 av middagstallerkenen med salat eller grønnsaksblanding
- Bruk frukt og grønnsaker sammen med pålegg på brødskiva




Skrevet av: Astrid Pedersen