Kjenner dere til om vegetabilske oljer øker risikoen for kreft i munn og svelg? Det er her snakk om å innta ren olivenolje tilsatt vitaminer daglig i et år.

Hei!

Det er forsket noe på mulige sammenhenger mellom kosthold og kreft i munn og svelg, og tendensen en har sett er at grønnsaker, frukt og korn har en viss beskyttende effekt mens alkohol, tobakk og rødt kjøtt har en negativ effekt.

I tillegg har man observert lavere forekomster av disse typer kreft i middelhavsland som Hellas til tross for at alkohol- og tobakkskonsumet der har vært høyt. En mistenkt har vært olivenolje og man har funnet at olivenoljen inneholder flere typer molekyler som er antioksidanter, da spesielt Kaldpresset Virgin Olivenolje som ikke er varmet opp.

(En studie av de ramset opp under undersøkte om et av molekylene i olivenoljen var skadelig for menneskeceller, og fant at mengdene av dette molekylet måtte være svært høye for at de skulle ha noe effekt og at det er umulig å få i seg disse konsentrasjonene ved å spise olivenolje.)

Kunnskapen vi har til nå indikerer altså at olivenolje i kosten ikke gir økt risiko for kreft, men at den sammen med frukt og grønnsaker kan virke beskyttende.

Noe av det som gjør forskning på kosthold, livsstil og helse/sykdom så fascinerende og vanskelig er at det er så komplekst. Ta eksemplet olivenolje. Olivenolje inneholder molekyler som er antioksidanter og som «beskytter» mot skade/mutasjon på genene. Men det å innta olivenolje beskytter ikke i seg selv mot kreft: da ville det vært lite av denne sykdommen i middelhavslandene. Det er kombinasjon av samlet kosthold og livsstil, genetisk arv, alder, tilfeldige mutasjoner, og andre faktorer vi ikke kjenner godt som sammen gir en ukontrollert vekst eller ikke av celler.

Kilder:

  • ”Bioavailability and antioxidant effects of olive oil phenols in humans: a review.” Eur J Clin Nutr (2004)

Fra <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15164117>

  • ”Influence of the Mediterranean diet on the risk of cancers of the upper aerodigestive tract.” Cancer Epidemiol Biomarkers Prev (2003)

Fra <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Influence+of+the+Mediterranean+Diet+on+the+Risk+of+Cancers+of+the+Upper+Aerodigestive+Tract1>

  • ”Foods, nutrients and the risk of oral and pharyngeal cancer” Br J Cancer (2013)

Fra <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24149181>

  • ”The role of diet and specific micronutrients in the etiology of oral carcinoma.” Cancer (2002)

Fra <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=The+Role+of+Diet+and+Speci%EF%AC%81c+Micronutrients+in+the+Etiology+of+Oral+Carcinoma>

  • ”The role of foods and nutrients on oral and pharyngeal cancer risk.” Minerva Stomatol (2009)

Fra <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19234434>

”In vitro cytotoxicity to human cells in culture of some phenolics from olive oil.” Farmaco (2003)

Fra <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12729835>

Spørsmålet er besvart av: Astrid Pedersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s