Hva er best å gi til en toåring av sukker, fruktose, sukrin eller tegatose?

Det er mange myter og forvirring angående mat og helse. Mediene er med på å skape store overskrifter som ofte motsies uken etterpå. Hva skal man tro på?
Vi i Mathjelpen ønsker å hjelpe til med å oppklare misforståelser om kosthold og helse. Dersom du lurer på noe kan du sende inn ditt spørsmål og hver uke besvarer vi et av de innkommende spørsmålene.

Denne ukens spørsmål er:

Hei, jeg lurer på hva er best å gi til  en toåring av sukker, fruktose, sukrin eller tegatose – jeg er helt forvirret. Har lest og hørt så mye at vet ikke hva er sunt og bra lenger.

Hei! Jeg skjønner godt at du er forvirret i denne jungelen av informasjon som florerer både på internett, aviser og ukeblader. Generelt skal ikke barn under tre år innta kunstige søtstoffer, da de har en lavere kroppsvekt, og derfor tåler mindre mengder enn oss voksne. Man er ikke sikre på hvilken effekt alle kunstige søtstoff kan ha på kroppen vår i større mengder, så her gjelder det å være «føre var». Denne regelen gjelder spesielt for kunstige søtstoffer, tagatose og sukrin som du spør om er naturlige søtstoff, men det er ikke gjort studier på barn som er gode nok til å si noe om hvorvidt det er trygt å gi små barn disse søtstoffene, så jeg vil også fraråde deg å gi barnet ditt dette til det blir litt eldre. Det er ingen grunn til at du skal velge å gi barnet ditt fruktose i stedet for sukker, så hvis du baker eller liknende kan du gjerne bruke vanlig sukker. Så lenge man begrenser sukkerholdig mat og drikke til helgene, trenger man ikke være bekymret over at barnet får i seg litt sukker en gang i blant.

Publisert: 28.02.2013

Spørsmålet er besvart av: Stine Malvik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s