Ukens spørsmål: «Kan pasienter med sukkersyke drikke appelsinjuice?»

For den generelle befolkningen kan et glass juice inngå som en av fem om dagen. Når det gjelder diabetikere er det anbefalt å begrense inntaket av sukkerrik drikke (eks. brus, saft og juice), da de gir rask blodsukkerstigning, samtidig som de også øker risikoen for vektøkning og overvekt.

Både appelsinjuice og brus inneholder ca. 10 g karbohydrater pr. 100 g. Disse karbohydratene er i form av mono- og disakkarider (type karbohydrater som tas raskt opp i blodet). Forskjellen mellom juice og brus er at i brusen er dette tilsatt sukker, mens i appelsinjuicen er det naturlig sukker fra frukten. Dette skiller ikke kroppen mellom, slik at et glass juice vil føre til like høy blodsukkerstigning som et glass brus.

Det er derimot anbefalt for både diabetikere og den generelle befolkningen å spise fem porsjoner frukt og grønt om dagen, hvor halvparten bør være grønnsaker. Frukt inneholder en god del karbohydrater, men de er rike på vitaminer og mineraler og inngår derfor som en del av et sunt kosthold. Frukt inneholder også en del fiber, som senker blodsukkerstigningen. Det vil være gunstig for diabetikere å spise frukten som en del av et større måltid, da andre komponenter i måltidet (f.eks fett) også vil bidra til å redusere blodsukkerstigningen.

appelsinjuice
Kilder:
Nasjonale faglige retningslinjer for diabetes – forebygging, diagnostikk og behandling
Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet
www.matvaretabellen.no

Skrevet av: Irene Mork

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s