Husk å drikke nok

Sommeren i Norge har virkelig slått til og det nærmer seg 30 grader og skyfri himmel mange steder. Det er deilig å kjenne at varmen og solstrålene, men det kan også by på problemer. I varmen er det viktig å huske på å drikke nok for å hindre å bli dehydrert.

Kroppen vår består av ca. 70 % vann (avhengig av kjønn og alder), altså er vann hovedkomponenten i kroppen vår. Derfor er det svært viktig at vannbalansen er i orden. Regulering av vannbalansen er tett knyttet til regulering av elektrolyttbalansen. Vann og elektrolyttbalansen er spesielt viktig å tenke på ved høye temperaturer eller hard trening. Dette er fordi svette gjør at vi mister både vann og salter. Hvis salt og vann kommer i ubalanse kan man bli trett, slapp, uvel, få muskelkramper o.l.

Det er vanskelig å gi en eksakt anbefaling om daglig vanninntak på grunn av store individuelle forskjeller, men for friske mennesker er tørste en god veiledning. Det er likevel satt en veiledende anbefaling på 1-1,5 liter vann daglig (ikke medregnet vannet som kommer fra maten vi spiser).

Det kan være vanskelig å drikke nok i varmen fordi man fort taper mer enn man klarer å innta. Tørsten er også bare en grov veiledning fordi tørsten kommer etter vi faktisk er noe dehydrert. For syke mennesker, barn eller eldre kan det også være vanskelig med tilstrekkelig inntak da tørstefølelsen kan være svekket. Det er derfor viktig å være obs på disse gruppene slik at de oppfordres til å drikke til tross for fraværende tørstefølelse. Et enkelt tips er å gjøre leskedrikken noe mer spenstig enn vanlig.

  • Skjær opp noen skiver sitron og agurk til vannmuggen
  • Tilsett fryste druer eller fryste bær

Dette frisker opp vannet og gjør det lettere å drikke mer.

IMG_3304

Skrevet av: Astrid Pedersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s