
Navn: Elisabeth Lind Melbye
Utdanningssted, Uteksaminert: Universitetet i Oslo, 2000.
Nåværende arbeidssted: Universitetet i Stavanger
Faglige interesser/interesseområder: Barneernæring, barn og unges matvaner, spiseatferd, ernæringsrelaterte foreldre-barn interaksjoner, ernæringsrelatert forbrukeratferd (hvorfor vi spiser det vi spiser)
«KEF-ens supertips»: Litt av alt!
Hva gjorde at du valgte å studere klinisk ernæring?
Jeg er en av dem som prøvde litt forskjellig før jeg havnet på ”rett hylle”, som for meg var klinisk ernæring. Jeg var først innom bioteknologi- og veterinærstudier, men jeg slo meg ikke til ro med noen av disse fagområdene. Interessen for ernæring ble vekket av fagene husdyrernæring, anatomi og fysiologi på Veterinærhøgskolen, og da jeg fant ut at jeg verken ville jobbe på lab eller med dyr, var veien kort til klinisk ernæring. Jeg fant studiet ved å lese i studiehåndboken for Universitetet i Oslo (på 90-tallet fantes det ikke nettsider med studieinformasjon).
Etter du ble ferdigutdannet, var det vanskelig for deg å få relevant jobb?
Jeg fikk relevant jobb som KEF i Barnehabiliteringen i Stavanger før jeg var ferdig med hovedoppgaven. Jeg var ansatt der i nesten åtte år, og min interesse for barns spiseatferd og ernæringsrelaterte foreldre-barn interaksjoner ble for alvor vekket der. I 2007 fikk jeg tilbud om en stipendiatstilling ved Universitetet i Stavanger. Der tok jeg min doktorgrad på temaet matrelaterte foreldre-barn interaksjoner. Etter doktorgraden har jeg vært ansatt som forsker (postdoktor) i matrelatert forbrukeratferd ved Universitetet i Stavanger.
Hva innebærer en typisk arbeidsuke for deg?
En typisk arbeidsuke for meg innebærer forskningsarbeid, undervisning og veiledning av studenter.
Hva er inspirerende og utfordrende ved din arbeidshverdag?
Det som er mest inspirerende for meg i mitt arbeid ved universitetet, er at jeg har anledning til å fordype meg i temaer jeg er interessert i. Det som er utfordrende for meg, som for mange andre som jobber i akademia, er å få til en god balanse mellom forskning og undervisning. Selv om jeg for tiden ikke arbeider klinisk, føler jeg at studiet i klinisk ernæring har gitt meg faglig tyngde som jeg har nytte av også i min nåværende jobb.
Hvilke egenskaper mener du er viktig i din jobb som KEF?
Jeg mener viktige egenskaper for en KEF er analytiske evner, pedagogiske evner og evne til å møte mennesker der de er.
Hvordan opplever du å bli møtt i arbeidslivet?
Jeg har vært heldig og utelukkende blitt møtt med respekt og anerkjennelse. Min kunnskap om ernæring/klinisk ernæring har blitt høyt verdsatt både i mitt kliniske arbeid og i mitt arbeid som forsker.
Har du noen gode studietips til ernæringsstudentene?
Ja! Les pensum og relevante forskningsartikler. Utnytt kompetansen som finnes i din nærhet; spør lærere og fagfolk om ting du lurer på!
Hva er ditt beste kostholdstips?
Litt av alt!
Intervjuet av: Helene Grannes