«Ukens KEF»: Cathrine Å. Strandskogen

KEF Cathrine strandskogenNavn: Cathrine Åkre Strandskogen
Utdanningssted, uteksaminert: UIO, 2008
Nåværende arbeidssted: OUS, Barneklinikken, Rikshospitalet
Faglige interesser/interesseområder: Har jobbet med pediatrisk ernæring siden jeg var ferdig utdannet. Interessen for barneernæring blir bare større og større.
 «KEF-ens supertips»: Alt med måte!

 

 

 

Hva gjorde at du valgte å studere klinisk ernæring?
Jeg var utvekslingselev i USA under videregående, og vertsmoren min var KEF. Det var første gang jeg fikk øynene opp for klinisk ernæring og jeg bestemte meg vel egentlig den gangen for å studere det. Snittet for å komme inn var høyt, så jeg var usikker på om jeg fikk det til. Jeg søkte både sykepleie og klinisk ernæring, og endte på venteliste på linisk ernæring, husker jeg. Den dagen jeg ble oppringt og fikk 20 minutters betenkningstid om jeg ville ha plassen eller ikke, var jeg ikke i tvil! I dag jobber jeg tilfeldigvis med samme pasientgruppe som min vertsmor i USA jobber med.

Etter du ble ferdigutdannet, var det vanskelig for deg å få relevant jobb?
Jeg startet jobbsøking samtidig som jeg skrev masteroppgaven min. Jeg ønsket meg allerede da en jobb innen pediatrisk ernæring, og var heldig å få jobb på barneklinikken på Rikshospitalet. Jeg startet der 14 dager etter at jeg var ferdig med masteroppgaven. Den første stillingen min på Riksen var på generell ped.ernæring, hvor jeg hadde ansvar for ernæringsbehandling av barn med bl.a. kreft, lever-, hjerte-, nyre-, og hudsykdom og cøliaki. Noen år senere fikk jeg stilling som KEF i det metabolske teamet. Det er der jeg jobber i dag. Vi er ansvarlige for diettbehandlingen av barn med PKU (Fenylketonuri) og andre metabolske sykdommer. Jeg jobber 60% i dag, etter eget ønske. Hadde jeg ønsket å jobbe 100% ville det også vært mulig.

Hva innebærer en typisk arbeidsuke for deg?
En typisk arbeidsuke for meg består i polikliniske konsultasjoner 2 dager i uken. Jeg har mine konsultasjoner sammen med én av barnelegene i teamet, og hver polikliniske konsultasjon varer ca. 60 minutter. Våre pasienter tar blodprøver hjemme. Hver dag mottar vi analysesvar som jeg må gi tilbakemelding på til pasientene pr tlf. Jeg har i gjennomsnitt 10-15 slike telefonsamtaler med pasienter hver dag. Jeg har også konsultasjoner med innlagte metabolske pasienter, ofte er det også sammen med barnelegen. Inneliggende konsultasjoner varer fra 30-60 minutter. Rikshospitalet er eneste behandlingssted for barn med PKU i Norge og ett av få sykehus som behandler barn med de andre metabolske sykdommene. Det betyr at vi bruker en del tid på opplæring av annet helsepersonell, som KEFer, sykepleiere og helsesøstre. Pasientene våre har krevende og vanskelige dietter, så mye tid går også med til å svare på spørsmål fra foreldre, besteforeldre, barnehageansatte og andre, pr tlf.

Hver siste torsdag i måneden arrangerer vi det som kalles PKU-dag. Det er en samling for alle barn med PKU innenfor ett årskull. Da kommer foreldre og barn til Rikshospitalet for undervisning og samvær. KEFene i det metabolske teamet er ansvarlige for gjennomføringen av disse pasientdagene. I tillegg til min kliniske rolle er jeg tillitsvalgt for Forskerforbundet i Barnemedisinsk avdeling. Vi forsøker også å finne tid til forskning i vår kliniske hverdag. I disse dager holder jeg på med å sammenfatte data for en studie vi startet opp med i fjor.

Hva er inspirerende og utfordrende ved din arbeidshverdag?
Jeg blir inspirert av barna jeg hjelper og deres familier. Jeg blir inspirert av at jeg som KEF gjør hverdagen deres lettere med min kunnskap. Jeg opplever stort sett at pasientene og deres foreldre er svært takknemlige. Jeg er så heldig å få jobbe i team med 3 andre KEFer og 2 barneleger. Det er inspirerende å jobbe i team. Vi lærer mye av hverandre og pasientene får en bred og god behandling.

Hvilke egenskaper mener du er viktig i din jobb som KEF?
Man må ha empati, være lyttende og imøtekommende, og ha evnen til å sette seg inn i den krevende hverdagen til familiene med barn som går på svært vanskelige dietter. En må være glad i og interessert i mennesker, og man må være litt uredd og tøff. I sykehushverdagen må man tåle høyt tempo og mange ulike forespørsler på én gang. Man må være strukturert og effektiv. Det er også viktig at man har evnen til å legge fra seg jobben når man går hjem på ettermiddagen. Man møter mange triste og «tunge» pasienter, og det kan man ikke » ta med seg hjem».

Hvordan opplever du å bli møtt i arbeidslivet?
Jeg opplever å bli møtt med respekt. Har stort sett bare gode erfaringer i møte med andre faggrupper. Det jobbes generelt mye i team her på barneklinikken, hvor flere faggrupper er representert. 

Hva er ditt beste kostholdstips? 
Ha ha! Jeg er nok kjent for å spise mest godteri av alle på kontoret 🙂 Mitt beste kostholdstips må vel være; «Alt med måte!» 🙂

Har du en favorittoppskrift å dele? 
Jeg er kjempeglad i oppskriftene fra Trines Matblogg. Anbefaler på det sterkeste å følge henne på sosiale medier.

 

Intervjuet av: Kristine Duus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s