Hva betyr egentlig best før og gått ut på dato?

Hva betyr egentlig best før og gått ut på dato?

Dersom en matvare har gått ut på dato, vil det si at man har gått forbi den angitte datoen som står på varen. I Norge har Mattilsynet bestemt at ferdigpakkede matvarer skal merkes med en holdbarhetsdato, og dette gjøres på to ulike måter. Hovedforskjellen på merkingen er som følger:

Matvarer merket ”Best før” er ofte varer med lang holdbarhet som for eksempel hermetikk, mel, ris og andre tørrvarer. Den datoen som da er oppgitt angir hvor lenge varen vil holde seg uten å tape kvalitet, men i mange tilfeller er det likevel viktig å huske på at matvaren helt fin kan brukes i etterkant også.

Matvarer merket ”Siste forbruksdag” er varer som fort blir dårlige og muligens helsefarlige å spise etter angitt dato. Dette gjelder for eksempel ferske varer som fisk, kjøtt og kylling. Dersom en matvare har gått forbi ”siste forbruksdag” anbefales det ikke å spise denne.

Til slutt er det viktig å legge til at når det kommer til all mat er det også viktig å bruke skjønn i vurderingen av dens kvalitet. Hvert år kastes det store mengder spiselig mat i Norge kun fordi den har gått over holdbarhetsdatoen. Ved hjelp av øynene, nesen og smaksløkene kan man selv vurdere varen, og tegn som for eksempel sur lukt, mugg eller klumper er pekepinner på at varen ikke bør spises.

Kilder:

http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/generelle_krav_til_merking_av_mat/holdbarhetsmerking_paa_matvarer.2711

Publisert: 24.04.2013

Spørsmålet er besvart av: Kristine Duus Molven

3 kommentarer om “Hva betyr egentlig best før og gått ut på dato?

  1. Kan du bruke flytende margarin med rapsolje som er gått ut på dato for 6 månder siden, de har vært uåpnet,

    1. De fleste flytende margariner har melk i seg, og melk burde man unngå å få i seg når den har gått ut på dato. Ettersom melken er pasteurisert, er det ikke direkte farlig, men egenskapene kan ha endret seg, og smak og lukt også. Rapsoljen kan ha blitt harsk og det smaker vondt. Jeg ville nok unngått å bruke den, men det er lov å bruke luktesansen og vurdere selv. Ettersom den har vært uåpnet kan det være at den kan brukes nå, men at den vil bli raskt dårlig etter åpning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s