Tenk miljø og penger – bevar maten lenger

 

En rapport fra Østfoldforskning som omhandler matsvinn i Norge de siste årene, viser at hver innbygger kaster om lag 46 kilo mat hvert år. All denne maten anslås å kunne gi 5 millioner mennesker et greit ernæringsnivå ett helt år! En svært stor andel av matsvinnet kommer fra private husholdninger, og her er noen enkle tips for hvordan man kan forsøke å redusere kastingen av fullt spiselig mat:

 

  • Ta minst en ukentlig opprydning i kjøleskapet og se hva som er nær å gå ut på dato. Spis denne maten først!
  • Unngå middagsrester som havner bakerst i kjøleskapet og som absolutt må kastes den dagen du finner dem igjen pent pyntet med mugg og en eim av dårlig lukt. Er du student kan du heller lage store middagsporsjoner som fryses ned i enkeltporsjoner. Da kan du enkelt ta opp en og en porsjon, og dette kan spare deg for både tid og penger i en travel hverdag.
  • Mye av maten som kastes er brød som forbrukerne mener er blitt for gammelt. Brød mygler fort dersom det blir liggende for lenge i brødboksen, og et godt tips er derfor å fryse ned brødet i skiver rett etter at man har kjøpt det. Deretter kan man ta opp skiver fra fryseren etter behov, og man unngår mugg og tørt brød. Blir brødet likevel tørt er det perfekt å bruke toastjern eller brødrister.
  • Ikke la deg lure av 3 for 2-tilbud med mindre du har en plan for hva du skal bruke de ekstra pakkene til, eller det er god holdbarhet. Ofte resulterer slike tilbud i at man blir sittende med tre pakker skinke i stedet for én, og plutselig har de alle gått ut på dato, eller man blir fristet til å spise tre sjokoladeplater i stedet for en.
Det som går igjen i tipsene ovenfor er at det meste av maten kan fryses. En god, romslig fryseboks kan derfor være kjekt å ha. Husk på at maten ikke holder seg til evig tid selv om den er fryst, så en jevnlig opprydning her også kan være lurt. Ofte finner man da godsaker man hadde glemt, og plutselig kan man redusere matbudsjettet den uken! Spesielt kjekt for studenter 🙂
Det er lett å miste oversikten når kjøleskapet er fullt.
Det er lett å miste oversikten når kjøleskapet er fullt.

 

Kilder

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s