En rapport fra Østfoldforskning som omhandler matsvinn i Norge de siste årene, viser at hver innbygger kaster om lag 46 kilo mat hvert år. All denne maten anslås å kunne gi 5 millioner mennesker et greit ernæringsnivå ett helt år! En svært stor andel av matsvinnet kommer fra private husholdninger, og her er noen enkle tips for hvordan man kan forsøke å redusere kastingen av fullt spiselig mat:
- Ta minst en ukentlig opprydning i kjøleskapet og se hva som er nær å gå ut på dato. Spis denne maten først!
- Unngå middagsrester som havner bakerst i kjøleskapet og som absolutt må kastes den dagen du finner dem igjen pent pyntet med mugg og en eim av dårlig lukt. Er du student kan du heller lage store middagsporsjoner som fryses ned i enkeltporsjoner. Da kan du enkelt ta opp en og en porsjon, og dette kan spare deg for både tid og penger i en travel hverdag.
- Mye av maten som kastes er brød som forbrukerne mener er blitt for gammelt. Brød mygler fort dersom det blir liggende for lenge i brødboksen, og et godt tips er derfor å fryse ned brødet i skiver rett etter at man har kjøpt det. Deretter kan man ta opp skiver fra fryseren etter behov, og man unngår mugg og tørt brød. Blir brødet likevel tørt er det perfekt å bruke toastjern eller brødrister.
- Ikke la deg lure av 3 for 2-tilbud med mindre du har en plan for hva du skal bruke de ekstra pakkene til, eller det er god holdbarhet. Ofte resulterer slike tilbud i at man blir sittende med tre pakker skinke i stedet for én, og plutselig har de alle gått ut på dato, eller man blir fristet til å spise tre sjokoladeplater i stedet for en.
- Ikke bruk datomerkingen som «bruk-og-kast»-mal. Matvarer har ofte to typer holdbarhetsmerking, «Best før» og «Siste forbruksdag». Spesielt «Best før»-merkingen viser hvor lenge varen i hvert fall skal holde seg uten å tape kvalitet, men mye mat er både velsmakende og ufarlig å spise selv etter denne datoen. Sjekk et tidligere innlegg for mer informasjon: https://mathjelpen.no/ukens-sporsmal/tidligere-besvarte-sporsmal-2/hva-betyr-egentlig-best-for-og-gatt-ut-pa-dato/
Det som går igjen i tipsene ovenfor er at det meste av maten kan fryses. En god, romslig fryseboks kan derfor være kjekt å ha. Husk på at maten ikke holder seg til evig tid selv om den er fryst, så en jevnlig opprydning her også kan være lurt. Ofte finner man da godsaker man hadde glemt, og plutselig kan man redusere matbudsjettet den uken! Spesielt kjekt for studenter 🙂

Kilder
- http://ostfoldforskning.no/uploads/dokumenter/publikasjoner/713.pdf
- http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Denne-maten-kastes-mest-3095599.html#.U9_NXFbVtyQ
Skrevet av: Kristine Duus