Er yoghurt sunt eller usunt? I barnehagen til sønnen min har de sluttet å servere yoghurt til måltidene.

Dette er et spørsmål vi ofte får fra småbarnsforeldre, og svaret er ikke svarthvitt. Det finnes både sunne og mindre sunne varianter av yoghurt. Det man bør tenke på når man skal velge en yoghurt er innholdet av fett og tilsatt sukker.

I yoghurt er det mettet fett som er den typen fett som man ønsker å redusere inntaket av. Til hverdags anbefales det derfor at man velger en mager yoghurt.

Tilsatt sukker gir såkalte ”tomme kalorier”, det vil si at det gir energi, men ingen næringsstoffer som vitaminer og mineraler. Inntaket av tilsatt sukker bør derfor begrenses. Dersom man har et høyt inntak av tilsatt sukker kan dette fortrenge mer næringsrike matvarer i kostholdet og øker derfor risikoen for at man får mangler på et eller flere næringsstoffer. Hos barn er det spesielt viktig at man unngår at for stor andel av energien kommer fra tilsatt sukker da de har stort behov for næringsstoffer for å sikre vekst og utvikling. I tillegg er produkter med mye sukker ugunstig med tanke på tannhelse og fare for utvikling av overvekt.

En del typer yoghurt er kunstig søtet. Til barn under 3 år bør man ikke velge matvarer tilsatt kunstige søtningsmidler, mens inntaket bør begrenses hos barn over 3 år.

Yoghurt er et produkt som naturlig inneholder mange viktige næringsstoffer som blant annet kalsium, jod og proteiner. Dersom barnet ikke drikker melk eller spiser kan yoghurt være en god kalsiumkilde.

Til barn i alderen 1-3 år bør inntaket av yoghurt med LGG-bakterier (for eksempel Biola) begrenses til maksimalt ett lite beger per dag. Dette er et føre-var prinsipp fordi det ikke finnes tilstrekkelig dokumentasjon omkring sikkerheten ved å gi barn mat med LGG-bakterier.

  

Yoghurt naturell er det sunneste alternativet og kan også tilsettes litt frisk frukt, bær eller kornblanding. Tine Ja yoghurt er også et godt alternativ. Se gjerne etter Nøkkelhullsmerket når du handler, for at en yoghurt skal få dette merket må den oppfylle visse krav om maksimumsinnhold av fett og tilsatt sukker. Kunstig søtede yoghurter får ikke Nøkkelhullsmerket.

Til tross for at yoghurt kan være et sunt og næringsrikt produkt har en del barnehager valgt at barna ikke får servert eller får ta med seg yoghurt i barnehagen. Dette kan komme av at det er vanskelig å skille mellom sunne og usunne varianter. Hva man velger å ha som retningslinjer må foreldre og ansatte sammen avgjøre, ut fra ernæringsmessig synspunkt er det greit å servere yoghurt så lenge man velger de sunneste variantene, men yoghurt alene er ikke et fullverdig måltid og bør inngå sammen med andre matvarer dersom det er et hovedmåltid.

  

  

Kilder:

1. «Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen», Sosial- og helsedirektoratet, 2008.

2. «Bra mat i barnehagen – råd, tips og oppskrifter «, Helsedirektoratet, 2008.

2. «Barn og yoghurt» Helse- og velferdsetaten Oslo kommune, 2008.

Publisert: 01.11.2010

Sist oppdatert: 01.11.2010 kl 01.00

Spørsmålet er besvart av: Sigrid Pedersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s