eg blir ofte sulten igjen etter 2 timer hvis jeg spiser brød. Å spise et egg isteden for en brødskive hjelper. Hva annet kan jeg gjøre for å holde meg mett etter brødlunsjen?

Brød består av karbohydrater i form av stivelse og fiber. Du skriver ikke hvor grovt brødet du spiser er, men jo grovere brødet er, jo mer fiber inneholder det og jo mer mettende er det. Den firedelte brødskalaen er en god indikator på grovhet, og myndighetene anbefaler brød som har 3/4 eller 4/4 full skala. Fiber er et ikke-nedbrytbart «næringsstoff»(jeg benytter klammer fordi vi ikke opptar nevneverdige mengder energi fra fiber) som bidrar til økt metthetsfølelse. Dette skjer blant annet fordi fiber har stort volum, uten å bidra med kalorier hvilket også er bra for energibalansen og har kjemiske egenskaper som gjør at maten blir lenger i magesekken, hvilket igjen gjør at du opplever å være mett lenger.

Hvorfor du føler deg mettere etter å for eksempel ha spist et egg har antagelig med forskjellen i proteininnhold mellom egg og brød med tradisjonelt pålegg. Proteinrike måltider/matvarer er bevist mer mettende enn måltider rike på fett eller karbohydrat i mange vitenskapelige forsøk. Det kan derfor være en ide for deg å prøve å inkludere mer protein i brødmåltidene dine, i form av egg på brødskiven, kjøttpålegg eller mager ost. Å inkludere «Skyr»-yoghurt vil også være gunstig, «Skyr» har nemlig tre ganger så høyt proteininnhold som vanlig yoghurt. Et annet alternativ er å lage proteinrike salater til lunsj, ved for eksempel å bruke bønner, kylling, skinke eller litt ost i tillegg til fiberrike grønnsaker som igjen også vil mette mer. Et grovt rundstykke ved siden av salaten kan også være lurt. Dette krever jo noe mer innsats enn å smøre et par brødskiver, men en velsmakende, innbydende og mettende lunsj er vel kanskje verdt litt innsats.

Kilder:

1. Britt Burton-Freeman, Dietary Fiber and Energy Regulation, The Journal of Nutrition, 2000.
http://jn.nutrition.org/content/130/2/272.full.pdf

2. Douglas Paddon-Jones et al., Protein, weight management, and satiety, American Journal of Clinical Nutrition, 2008.http://www.ajcn.org/content/87/5/1558S.long

Publisert: 18.01.2012

Spørsmålet er besvart av: Mari Borge Eskerud

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s