Sjømatens dag

FISK & SJØMAT

Flere studier viser at et regelmessig inntak av fisk i kostholdet har en gunstig effekt på helsen. Fisk inneholder lite fett, og fettet det består av er hovedsakelig flerumettede fettsyrer. I tillegg er fisk en utmerket proteinkilde og bidrar til sporstoffer som sink og fluor.ScanStockPhoto_image_223134.jpg

Fisk og sjømat anses som en spesielt viktig kilde til vitamin D, jod og selen.  Særlig oljete fisk er rik på omega-3 fettsyrer, som virker beskyttende mot hjerte og karsykdommer . Fisk og sjømat har en rekke helsebringende effekter. Studier tyder på konsumpsjon av fet fisk eller n-3 fettsyrer reduserer risikoen for dødelighet av hjerte og karsykdommer. Man tror også at fisk kan holde den mentale helsen i balanse og beskytter mot Alzheimer

Fisk og sjømat er en viktig del av et balansert kosthold og det er anbefalt å spise minst 3 porsjoner fisk per uke, hvor av to er fete fisketyper.

Det er viktig å merke at mer enn 2 porsjoner fet fisk i uken kan ha negativ innspilling på helsen, ettersom det er fare for opphoping av farlig kjemikalier (PCB & dioksoner) i disse fisketypene. Ettersom disse giftstoffene har lang halveringstid, er det inntak over lengre tid som spiller en rolle og ikke over korte perioder. De aller fleste drar positivt utbytte av å øke inntaket av fet fisk, siden de færreste av oss konsumerer 2 porsjoner fet fisk per uke.

Makrell, sild og laks er fete fisketyper som inneholder de helsebringende Omega-3 fettsyrene. Skalldyr som østers og blåskjell bidrar til viktige mineraler, særlig sink.

Det finnes fantastisk mange muligheter og tilberede sjømat mat på. Oppskriften ”laks i wok” under kan enkelt tilpasses og tar ikke lang tid å lage.

Laks i wok

Beregnet til 4 personer

Ingredienser:

600 g laksefilet

1 dl soyaolje

1 rød løk hakket

150 g brokkoli i små buketter

2 vårrøl

1 dl fiskebuljong

1 dl maisennamel

2 hvitløksfedd, finhakket

1 ts revet fersk ingefærrot

½ hakket rød chili

salt & pepper

Slik gjør du

Skjær fiskefileten i terninger på ca 3*3 cm. Varm olje i en wokpanne til den er godt varm. Vend fiskbitene i maisennamel og rist av overflødig mel. Stek fiskebitene gylne, tilsett salt & pepper. Tilsett løk, brokkoli, gulrot og purre i pannen og stek raskt i et par minutter. Rød sammen soyasaus, fiskebuljong og ½ ts maisennamel. Tilsett løk, brokkoli, gulrot og purre i pannen og stek raskt et par minutter. Rør sammen soyasaus, fiskebuljong og ½ ts maisennamel. Ha oppi hvitløken, chili og ingefær, og tilsett eventuelt andre krydre.

God appetitt!

 

Kilder:

Nordic Nutrition Recommendations 2004

Matportalen.no

Foto: Scanstockphoto

Tekst: Astrid Lillo 13.05.2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s