FISK & SJØMAT
Flere studier viser at et regelmessig inntak av fisk i kostholdet har en gunstig effekt på helsen. Fisk inneholder lite fett, og fettet det består av er hovedsakelig flerumettede fettsyrer. I tillegg er fisk en utmerket proteinkilde og bidrar til sporstoffer som sink og fluor.
Fisk og sjømat anses som en spesielt viktig kilde til vitamin D, jod og selen. Særlig oljete fisk er rik på omega-3 fettsyrer, som virker beskyttende mot hjerte og karsykdommer . Fisk og sjømat har en rekke helsebringende effekter. Studier tyder på konsumpsjon av fet fisk eller n-3 fettsyrer reduserer risikoen for dødelighet av hjerte og karsykdommer. Man tror også at fisk kan holde den mentale helsen i balanse og beskytter mot Alzheimer
Fisk og sjømat er en viktig del av et balansert kosthold og det er anbefalt å spise minst 3 porsjoner fisk per uke, hvor av to er fete fisketyper.
Det er viktig å merke at mer enn 2 porsjoner fet fisk i uken kan ha negativ innspilling på helsen, ettersom det er fare for opphoping av farlig kjemikalier (PCB & dioksoner) i disse fisketypene. Ettersom disse giftstoffene har lang halveringstid, er det inntak over lengre tid som spiller en rolle og ikke over korte perioder. De aller fleste drar positivt utbytte av å øke inntaket av fet fisk, siden de færreste av oss konsumerer 2 porsjoner fet fisk per uke.
Makrell, sild og laks er fete fisketyper som inneholder de helsebringende Omega-3 fettsyrene. Skalldyr som østers og blåskjell bidrar til viktige mineraler, særlig sink.
Det finnes fantastisk mange muligheter og tilberede sjømat mat på. Oppskriften ”laks i wok” under kan enkelt tilpasses og tar ikke lang tid å lage.
Laks i wok
Beregnet til 4 personer
Ingredienser:
600 g laksefilet
1 dl soyaolje
1 rød løk hakket
150 g brokkoli i små buketter
2 vårrøl
1 dl fiskebuljong
1 dl maisennamel
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ts revet fersk ingefærrot
½ hakket rød chili
salt & pepper
Slik gjør du
Skjær fiskefileten i terninger på ca 3*3 cm. Varm olje i en wokpanne til den er godt varm. Vend fiskbitene i maisennamel og rist av overflødig mel. Stek fiskebitene gylne, tilsett salt & pepper. Tilsett løk, brokkoli, gulrot og purre i pannen og stek raskt i et par minutter. Rød sammen soyasaus, fiskebuljong og ½ ts maisennamel. Tilsett løk, brokkoli, gulrot og purre i pannen og stek raskt et par minutter. Rør sammen soyasaus, fiskebuljong og ½ ts maisennamel. Ha oppi hvitløken, chili og ingefær, og tilsett eventuelt andre krydre.
God appetitt!
Kilder:
Nordic Nutrition Recommendations 2004
Matportalen.no
Foto: Scanstockphoto
Tekst: Astrid Lillo 13.05.2010