Jern er et av de mineralstoffene som er vanskeligst å dekke i kostholdet. Barn, ungdom og kvinner i fruktbar alder har økt risiko for å få dårlig jernstatus pga økt behov ved vekst, jerntap ved menstruasjon, graviditet/amming, uansett hva slags kosthold de har.
En av jernets viktigste funksjoner er å føre oksygen til cellene da det er en del av de røde blodlegemene i blodet. Jern er dermed viktig for at du kjenner deg våken og opplagt gjennom hele dagen. En god jernstatus er også viktig for immunforsvaret.
Grove korn- brødprodukter og grønne bladgrønnsaker inneholder mye jern pr. 100 g vare.
Det er forskjell på jern i maten. I animalsk mat som kjøtt, innmat og lever, finnes det store mengder jern som er lett for kroppen å ta opp. Dette kalles hemjern. Mellom 13-35 % av dette jernet kan kroppen vår nyttiggjøre seg av. Opptak av hemjern påvirkes i liten grad av faktorer i kroppen.
I korn, kornprodukter, grønnsaker og frukt er jernet i en annen form, ikke-hemjern. Dette jernet utnytter ikke kroppen vår like godt, og det er bare mellom 2-20 % som tas opp. Opptaket av ikke-hemjern kan påvirkes av andre kostfaktorer.
Vitamin C øker jernopptaket, mens te og kaffe hemmer det. Appelsinjuice til brødskiva er derfor bra for jernopptaket, mens det er fint å holde te og kaffe unna måltidene. Dersom du er en storforbruker av melk, kan det være gunstig å begrense melkeinntaket til måtidene siden du har fått påvist lav jernstatus.
Matvarer med høyt jerninnhold:
- Magert kjøtt, mørkt kjøtt (fra storfe, får, vilt)
- Leverpostei
- Jernberiket brunost og prim
- Grovt brød, mørkt knekkebrød, fullkornskjeks
- Sammalt mel, kli, kim, helkorn
- Frokostblandingern, havregryn
Dersom de brukes mye kan også disse matvarene bidra med betydelige mengder jern:
- Magert, lyst kjøtt (fra kylling, svin, kalv)
- FIsk (spesielt makrell, sild, sardiner, tunfisk)
- Skalldyr og skjell
- Egg
- Poteter
- Grønnsaker (spesielt grønnkål, spinat, erter, bønner og linser)
- Frukt og bær (spesielt tørket frukt, mandler og nøtter)
- Sesamfrø, solsikkefrø, hirse, soyamel
- Naturris, fullkornspagetti
Forslag til jernrike måltider:
Frokost/lunsj/kvelds:
- Havregrøt/frokostblanding med oppskåret frukt/tørket frukt med et glass appelsinjuice til
- Brødmåltid:Grovt brød/knekkebrød med pålegg som roastbiff, pastrami, salt bankekjøtt, leverpostei, Litago brunost- og prim (tilsatt jern), egg
Middag:
- Wok med kjøtt med grønne grønnsaker som brokkoli og kål, og paprika (rik på vitamin C), server med naturris
- Stekt kjøtt (f.eks kjøttdeig/karbonadedeig) med dampkokte grønnsaker og fullkornspagetti.
- Fårikål (middagen som lager seg selv)
- Ulike vegetarretter med bønner, linser
Dessert:
- Frisk frukt eller bær, som grapefrukt og appelsin med litt hakkede nøtter eller mandler.
Kilder:
1. http://www.helsedirektoratet.no
3. Opplysningskontoret for kjøtt; http://www.matprat.no/
Publisert: 04.10.2010
Sist oppdatert: 04.10.2010
Spørsmålet er besvart av: Sarah Fremgaard Risnes
Bldpudding og lever ( kjøpes I hvertfall i halal slakterbutikker) er også gode og billige jernkilder