Hei!
Jernrik kost er først og fremt beregnet til forebygging av jernmangel, når jernmangel først har oppstått er det ofte nødvending med jerntilskudd. Som sagt har disse ofte bivirkninger som kvalme, magesmerter forstoppelse og diare, noe som gjør det svært ubehagelig for mange. Et alternativ kan være å prøve hemjern og aminojern. Dette er skånsomme jernproduker som tas lettere opp i tarmen og disse gir vanligvis færre bivirkninger i mage-tarm kanalen. Kosttilskudd som chlorella kan vær en annen mulighet. Dette er en svært næringsrik ferskvannsalge som er rik på jern og kan gi god effekt ved jernmangel.
Når det gjelder jern i maten, finnes dette først og fremst i lever og kjøtt, grove kornprodukter og mørkegrønne grønnsaker. Det kan være lurt å kombinere disse matvarene med c-vitamin, da dette fremmer opptaket av jern. Te, kaffe og melk kan virke hemmende på opptaket av jern, så dette bør drikkes utenom måltidene.
Noen eksempler på matvarer med høyt jerninnhold er:
-
Magert kjøtt ( fra storfe, får, vilt)
-
Leverpostei
-
Litago prim (da denne er beriket med jern)
-
Grovt brød og knekkebrød, samt fullkornskjeks
-
Sammalt mel, kli, kim og helkorn
- Frokostblandinger (unngå de med mye tilsatt sukker) og havregryn
Prøv å sette disse matvarene sammen med gode c-vitamin kilder som:
- Kiwi
- Paprika
- Sitrusfrukter (appelsin, grapefrukt og klementin)
- Friske og frosne bær
Ved å kombinere disse to gruppene vil en kunne få utnyttet jernet som finnes i matvarene best mulig. Forslag til gode sammensetninger kan være:
- Grove knekkebrød med leverpostei og paprika
- Kornblanding/havregrøt med frukt/bær
- Wok med storfekjøtt, brokkoli, kål, paprika og fullkornspasta.
Kilder:
1. http://www.legehandboka.no/
3. Kitasato Arch Exp Med. 1991 Dec;64(4):193-204. Effect of chlorella on rats with iron deficient anemia.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1823919
4. http://www.matvaretabellen.no/
Publisert: 02.05.2012
Spørsmålet er besvart av: Line Styrvold