Jeg er veldig nysgjerrig på dette med fiber. Er det bra eller ikke? Hvor store mengder skal man spise? Skal man venne seg til det sakte? Jeg får så utrolig vondt i magen, men alle sier det er så sunt!

Fiber er en del av planter som ikke blir brutt ned i kroppen vår, også kjent som komplekse karbohydrater som passerer gjennom mage og tarm uforandret. Det er anbefalt at voksne mennesker inntar 25-35 g fiber per dag gjennom kosten. Et fiberrikt kosthold har en rekke helsebringende effekter og kan redusere risiko for ulike tarmsykdommer som kreft i tykktarm, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, overvekt og fedme. Fiber tar med seg avfallstoffer som ikke skal bli tatt opp i tarm og hjelper mot forstoppelse. Det har også blitt vist at et fiberrikt kosthold kan hjelpe å kontrollere blodsukkeret hos de med sukkersyke. 

 Jeg vet ikke om din «magevondt» er knyttet til ditt fiberinntak ettersom jeg ikke vet hvor mye og va du spiser. Årsaker til ditt magebesvær kan være forårsaket av gassdannelse, som følger av svelging av luft ved spising, eller metandannelse som blir laget ved fordøying av mat som bønner og erter. Det kan være lurt å trappe opp fiberinntaket i kosten forsiktig som du sier, og øke litt og litt over tid for å unngå luftplager og oppblåsthet. Det er viktig at du velger matvarer som er naturlig rike på fiber, og ikke inntar fiber gjennom kosttilskudd. Naturlig fiberrike matvarer inneholder også en rekke andre vitaminer og mineraler som har positive innvirkninger på helsen. Slik som med andre næringsstoffer, kan man også få for mye fiber, men ved å innta fiber gjennom matvarer som er naturlig rike på fiber er dette usannsynlig. Det er også viktig at du drikker tilstrekkelig med væske ved måltidet ditt.

Ved å spise 5 porsjoner frukt og grønnsaker hver dag i tillegg til å velge grove kornprodukter er du godt på vei til å møte anbefalingene. Ser du etter produkter med det grønne nøkkehullet kan du enkelt finne matvarer med høyere innhold av fiber sammenlignet med andre produkter innen samme kategori. 

 Eksempel på matvarer som til sammen utgjør omtrent 30 g fiber:

Matvarer
     Gram fiber
 Rugbrød (170 g/ 5 skiver)  13 g
 Fersken (130 g/ 1 porsjon)  3 g
 Eple (100g)  2.5 g
Poteter (3 stk) 3 g
 Gulrot (2 stk)  4 g
 Brokkoli (120 g)  3.5 g

Referanse:

Nordic Nutrition Recommendations 2004.

Matportalen.no

Publisert: 05.04.2010

Spørsmålet er besvart av: Astrid Lillo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s