Hei!
Jeg skjønner veldig godt at det er forvirrende det mediene skriver om ernæring og at det er vanskelig å vite hva man skal tro på. Ernæring er et forskningsfelt der ikke noe er svart eller hvitt og det finnes derfor heller ingen enkel fasit. Det er dessverre også ofte slik at studiene som får medieoppslag er små og med lite tyngde. For at man skal kunne vise en sikker sammenheng mellom kost og helse, og kunne gi råd ut fra dette, må man gjennom mange, store studier. Dette tar tid. Hvis du er i tvil om hva som anbefales vil jeg råde deg til å gå til Helsedirektoratet og deres nettsider: http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/. Der finner du mye ny forskning på feltet og de norske kostrådene, som bygger på grundig forskning gjennom mange år. Disse er trygge å følge.
Fruktose i frukt
Når det gjelder fruktose er det, som alt annen innenfor ernæringsforskning, veldig sammensatt. Som du sier er fruktose det vi kaller «fruktsukker». Det anbefales å spise ca. 300 gram frukt hver dag og frukt er sunt! Når du spiser frukt får du i tillegg til fruktosen i deg vitaminer, antioksidanter og fiber – som er nødvendige stoffer for kroppen. I tillegg gir frukt metthet og fungerer eksempelvis perfekt som et sunt og godt mellommåltid.
Fruktose har lav GI
Omtrent samtidig med at det ble mer fokus på matens glykemiske indeks (GI), ble det vanligere å bruke fruktose istedenfor vanlig sukker. Grunnen til dette er at fruktose ikke øker insulinutskillelsen på samme måte som ved inntak av glukose, og har dermed såkalt lav GI. Personer med diabetes kan ha nytte av mat med lav GI, men dette er ikke vist hos friske. Mange matprodusenter har dratt nytte av denne egenskapen for å selge produkter, blant annet fruktose som erstatning for vanlig sukker – sukrose. (Sukrose består av 50 % fruktose og 50 % glukose.) Fruktose har en sterkere søtsmak enn vanlig sukker slik at man trenger langt mer sukrose enn fruktose for å oppnå samme søtsmak. Noen tror at det nesten er sunt å spise fruktose, noe som er direkte feil. Akkurat som vanlig sukker består fruktose i seg selv, kun av tomme kalorier.
Fruktose gir økte triglyserider
Selv om fruktosen har den positive effekten at insulinnivået ikke øker så mye som av vanlig sukker, er det slik at fruktose ikke kontrolleres på samme måte som glukose i kroppen. Fruktose gir mer fettproduksjon enn glukose og man får såkalte økte triglyserider. Økte triglyserider er forbundet med økt forekomst av metabolsk syndrom og hjerte-karsykdom og studier har vist økt forekomst av slik sykdom hos mus som fikk kost med mye fruktose. Effekten hos mennesker er fremdeles uklar, og inntil det er gjort flere studier er det ikke grunnlag for å gi spesielle råd for inntak av fruktose.
Tilsatt sukker
Når fruktose er tilsatt i matvarer, går den under kategorien «tilsatt sukker». Dette er fordi den ikke finnes naturlig i matvaren. Rent sukker gir kun energi og ingen andre næringsstoffer eller særlig metthetsfølelse. Norske anbefalinger sier at inntaket av tilsatt sukker bør være under 10 % av energien vi spiser. Det er altså summen av det tilsatte sukkeret som er sentralt og det er i prinsippet det samme om dette er glukose, fruktose eller en blanding – sukrose.
Kort oppsummert
Det altså slik at frukt fortsatt er sunt og at fruktosen du får i deg når du spiser frukt ikke er skadelig. Det er summen av det tilsatte sukkeret som bør begrenses og holdes under anbefalt mengde på 10 % av energiinntaket. Det finnes på grunnlag av dagens forskning ingen spesiell grunn til å anbefale den ene typen fremfor den andre, men mer studier trengs for å kartlegge en eventuell skadelig effekt av fruktose på triglyserider.
Kilder:
- «Human Nutrition», Catherine Geissler and Hilary Powers
- «Nordic Nutrition Recommmendations 2004 – Integrating nutrition and physical activity»
Publisert: 03.01.2011
Spørsmålet er besvart av: Ida Gregersen