Hvorfor trenger man salt? Hvor mye salt er anbefalt?

Salt eller NaCl blir brukt som en ingrediens eller et krydder i tilberedning og lagring av mat. 1 gram med salt tilsvarer omtrent 0.4 g natrium. Natrium ionet er nødvendig for en rekke metabolske prosesser i cellen og er involvert i reguleringen av syre-base balansen, osmotiske trykket i ECV (ekstracellulære volumet), blodvolumet, nervefunskjon og transportmekanismer for glukose og noen aminosyrer.

Absorpsjon av natrium er svært effektiv og vi absorberer mer enn 90% av natriumen vi inntar. Utskillelse av natrium skjer i nyrene og blir regulert etter sodium og væske balansen i kroppen. Friske nyrer er i stand til å ta opp og skille ut nesten all natrium, ved tilførsel av tilstrekkelig mengder vann. 

Natrium mangel er ikke vanlig i de nordiske landene. Akutt mangel kan oppstå ved veldig mye svette, store væskeinntak der natrium tilførsel ikke er tilstrekkelig, og i forbindelse med langvarig oppkast eller diare. I Norge har vi ett alt for høytsaltinntak. Flere studier viser at et høyt saltinntak kan øke blodtrykket, risikoen for hjerte og karsykdommer og hjerneslag. 

Gjennomsnittsinntaket av salt per nordmann runder omtrent 10 g per dag, som er dobbelt så høy som anbefalingene. De Norske anbefalingene er å redusere saltinntaket til 5-6 g/ dag. Saltredusert kost blir viktigere med økende blodtrykk, vekt og alder.

Råd for å redusere saltinntaket:

– Bytt ut kjeksen med frukt og grønt.

– Lag mat fra bunnen av.

– Eksperimentere/ bytte ut salt med andre spennende krydder

– Sjekk saltinnholdet på etiketten. Inneholder produktet 1,25 g salt (0,5 g Natrium) eller mer per 100 g? Da er dette MYE salt.

 

 

 

Referanse:

Matportalen.no

Nordic Nutrition Recommendations 2004.

 

Publisert: 30.04.2010

Spørsmålet er besvart av: Astrid Lillo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s