Hvordan kan jeg gå opp noen kilo i vekt?

En økning i vekt oppnås når inntaket av energi er større enn energiforbruket over lengre tid. Hvis du har liten appetitt og blir fort mett, kan du gjøre maten du spiser mer rik på energi uten at du nødvendigvis må spise større mengder. Små, hyppige måltider (frokost, lunsj, middag, kveldsmat, og eventuelt mellommåltider) og et økt inntak av fett er en måte å gjøre det på.

Fortrinnsvis er det ønskelig at det er det sunne fettet som økes, altså umettet fett fra vegetabilske matvarer og fett fra fet fisk (makrell, laks, ørret etc). Eksempler på denne typen mat er myke margariner, oljer (rapsolje, solsikkeolje, olivenolje, soyaolje), avokado, majones, majonespålegg, nøtter og frø. Praktisk sett kan dette bety eksempelvis å bruke den myke margarinen på brødet, bruke mer olje i middagslagingen, ha nøtter og frø i middagen, i salaten eller som mellommåltid. Inkluder også gode proteinkilder som kylling, renskåret kjøtt, fisk, egg, ost, bønner og linser.

Drikke som ikke inneholder kalorier er kaffe og te (uten noe annet i), vann, kunstig søtede drikker som lettbrus, lettssaft etc. Drikke som inneholder kalorier kan hjelpe deg å øke vekten din. Drikk gjern juice, melk, kaffe og te med melk til måltidene.

En øking i muskelmasse vil også være med på å øke vekten din siden muskler veier mer enn fett. Tren derfor regelmessig, særlig styrketrening som vil være med på å øke muskelmassen.

 

Kilder:

1. Helsedirektoratet: http://www.matportalen.no (12.03.2010)

 

Publisert: 15.03.2010

Spørsmålet er besvart av: Sarah Fremgaard Risnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s