«Hvordan har det seg slik at Helsedirektoratet fraråder bruk av søte påleggssorter, mens de anbefaler bruk av brunost og prim, som inneholder mye sukker, til spedbarn?»

Barn under 2 år har, særlig i alderen 9-18 måneder, høy risiko for å utvikle jernmangel. Dette skyldes kraftig vekst og et stort jernbehov relativt til matinntak. I forhold til sin kroppsstørrelse har barn et høyt energi- og næringsbehov, og det er derfor viktig at maten som spises er næringstett, slik at barnet får i seg de mengder av de ulike næringsstoffene det trenger for å kunne vokse og utvikle seg.

Helsedirektoratet anbefaler at tilleggskosten i annet levehalvår inneholder tilstrekkelig jern med god biotilgjengelighet, det vil si god evne til å bli tatt opp og nyttiggjort i kroppen. Eksempler på matvarer som er gode jernkilder er jernberiket grøt, kjøtt, grove brød- og kronvarer og jernberiket brunost og prim.

 ScanStockPhoto_image_357371.jpg Foto: Scanstockphoto

Jern i kornprodukter og andre plantematvarer inneholder ikke-hemjern, en form av jern som har lavere biotilgjengelighet enn jern som finnes i animalske produkter (hemjern).

Det er viktig at jernmangelanemi forebygges, da jernmangelanemi har vist seg å være forbundet med forsinket mental og psykomotorisk utvikling i en rekke studier. Jernmangelanemi er også et problem blant ellers friske norske ettåringer. Et barn som fødes ved termin er vanligvis født med et jernlager som varer til rundt 6 måneders alder. Barn som fødes før termin, samt barn med lav fødselsvekt, fødes med mindre jernlager, og er derfor i risikogruppen med tanke på utvikling av jernmangelanemi. Morsmelkerstatning (tilsatt jern) er en god kilde til jern. Kumelk inneholder derimot lite jern, og høyt inntak av kumelk kan øke risikoen for jernmangel hvis det medfører lavere inntak av andre jernrike matvarer fra kostholdet.

Anbefalt inntak av jern er 5mg per dag for barn under 6 måneder, og 8 mg per dag for barn fra 6 måneder-6år. Bruk av morsmelk anbefales i hele første leveår. Av hensyn til behovet for jern, anbefales det at man bruker morsmelk som drikkemelk samt i grøt frem til 12 måneders alder. Det anbefales videre bruk av jernberiket grøt. Dersom man ønsker å lage grøten selv er det viktig å sørge for at jernet er har god biotilgjengelighet.

Når det gjelder jernberiket prim og brunost er det riktig at disse matvarene inneholder en del sukker. Det som er viktig å huske på er at jernberiket prim og brunost også inneholder andre næringsstoffer som er viktig for barnet. Når det frarådes bruk av søte påleggssorter, kommer dette av at disse matvarene inneholder mye raffinert sukker samt har et lavt innhold av vitaminer og mineraler. Når disse matvarene inkluderes i barnets kosthold vil andre matvarer som inneholder viktige næringsstoffer reduseres, og et mulig resultat av dette er at barnet vil få i seg for lite av enkelte vitaminer og mineraler som igjen kan føre til at barnet vil kunne utvikle ulike mangelsykdommer.

  

Kilder:

  1. www.helsedirektoratet.no

Publisert: 27.09.10
Skrevet av Maren Skarvøy

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s