Vitamin C eller askorbinsyre er et vannløselig vitamin som må tilføres gjennom kosten ettersom vi ikke kan produsere det selv i kroppen vår. Vitaminet er en særdeles sterk antioksidant som beskytter mot sjøbruk ved små doser (10 mg/ dag). Vitamin C bidrar også til absorpsjon av jern. Ettersom Vitamin C er en reduserende agent, er det mulig at det også inaktiverer karsinogene stoffer som nitrosaminer. Høy konsenstrasjon av vitamin C finnes i mange grønnsaker og bær.
Spesielt gode kilder til vitamin C:
Kilder | Innhold pr 100 g |
Guava | 230 |
Gulpaprika | 205 |
Grønnkål | 120 |
Brokkoli | 73 |
Jordbær | 70 |
Kiwi | 60 |
Anbefalt inntak for menn og kvinner er 75 mg per dag.
Prøv å inkluder en av disse fruktene i dine «5 om dagen», og du er godt på vei til å møte ditt vitamin C behov!
Referanse:
Matportalen.no «Mat på data»
Nordic Nutrition Recommendations 2004.
Publisert: 23.04.2010
Spørsmålet er besvart av: Astrid Lillo