Det finnes mange forskjellige B vitaminer, klikk deg videre for å lese om generelle funksjoner, kilder og behov. Det er også flere ulike typer vegetarianere. Noen spiser bare frukt, grønnsaker, korn og nøtter, mens andre velger å inkludere fisk, egg og/eller melkeprodukter. Det er derfor tatt med eksempler på både fisk, egg og melk i svaret under.
Gode kilder til B vitaminene for vegeterianere er:
Generelt: ulike typer bønner, erter, soya, sopp, tomatpurè, egg, poteter, grove mel og kornprodukter, melk og melkeprodukter.
Spesifiserte matvarer med høyt innhold pr. 100 g:
Vitamin B1 – Tiamin: Solsikkefrø, hvetekim, vegetabilsk postei, hapå, peanøtter
Vitamin B2 – Riboflavin: Brunost, egg, prim, buljongpulver
Vitamin B3 – Niacin: Tørrfisk, tunfisk, peanøtter, peanøttsmør, gamalost
Vitamin B6 – Pyridoksin: Hirse, solsikkefrø, sesampostei, jasminris (tørr), valnøtter
Vitamin B9 – Folat: Rosenkål, spinat, egg, bønner, kli, soyabønneost/tofu, asparges
Produkter med et høyt innhold av vitaminer pr. 100g matvare kan med fordel velges fremfor andre alternativer ved øsnke om å øke inntaket. Men husk allikevel at det er de matvarene du spiser mest av i løpet av dagen, som bidrar til hovedinntaket i løpet av dagen.
Referanse:
1. Mat på Data – kostberegningsprogram, tilgjeneglig på http://www.matportalen.no
2. Nordic Nutrition Recommendations 2004.
Publisert: 10.05.2010
Spørsmålet er besvart av: Siv Hilde Fjeldstad
Diett for for høyt jern i blod