Hva er forskjellen mellom naturlig og tilsatt sukker?

Sukker forekommer naturlig i ulike former i mat. Frukt inneholder fruktsukker og druesukker som er bundet opp i cellestrukturene i frukten, henholdsvis fruktose og glukose, mens melk inneholder ubunden melkesukker, også kjent som laktose.

Vanlig raffinert sukker fremstilles som oftest gjennom kjemisk raffinering av sukker fra sukkerrør, der råsukkeret fjernes fra plantene. Denne formen for sukker og andre sukkerarter kan brukes i ren form eller tilsettes i mat og drikke. Sukker som ikke finnes naturlig i mat og drikke, men som tilsettes ved produksjon eller matlagning kalles derfor for tilsatt sukker. Det er viktig å vite at mange ulike sukkerarter som dekkes av kategorien «tilsatt sukker»: sukrose, fruktose, stivelseshydrolysat som glukose og høyfruktosesirup, og andre isolerte sukkerpreparater.

Tilsatt sukker bidrar med energi (kalorier), men lite næring. I sukker er inneholdet av energi per gram 4 kcal (17 kJ). Fordøyelige karbohydrater som stivelse, laktose, fruktose og sukrose (vanlig sukker), omdannes til glukose når maten fordøyes i kroppen. Matvarer som inneholder naturlige karbohydrater vil i tillegg tilføre kroppen nødvendige næringsstoffer som vitaminer og mineraler. Kroppen har et minimumsbehov for glukose, men kan selv omdanne karbohydrater til glukose slik at man ikke trenger tilførsel av raffinert sukker.

Høyt sukkerinntak fortrenger inntaket av annen næringsrik mat. Helsemyndighetene anbefaler derfor at mindre enn 10 prosent av energibehovet bør dekkes fra tilsatt sukker. Dette er spesielt viktig for voksne med lavt energiinntak og barn for å sikre tilførselen av livsviktige næringsstoffer, samt for å minske risikoen for karies (tannråte) og overvekt.

For en person med et energibehov på 2000 kcal per dag, vil dette bety at maksimalt 200 kcal eller 50 g sukker bør komme fra tilsatt sukker. Dette tilsvarer én halvliter brus.

For å oppsummere: forskjellen mellom naturlig og tilsatt sukker er altså så enkel som at naturlig sukker finnes naturlig i matvaren, mens tilsatt sukker er tilsatt matvaren ved produksjon eller tilberedning. Matvarer som inneholder naturlig sukker vil samtidig også inneholde vitaminer, mineraler og sporstoffer, mens matvarer med høyt innhold av tilsatt sukker oftest er svært næringsfattige og kun vil tilføre kroppen «tomme kalorier».

Kilder:

1. Helsedirektoratet: http://www.helsedirektoratet.no/

Publisert: 25.10.2010

Sist oppdatert: 25.10.2010

Spørsmålet er besvart av: Sigrid Pedersen og Sarah Fremgaard Risnes

4 kommentarer om “Hva er forskjellen mellom naturlig og tilsatt sukker?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s