Hva er en klinisk ernæringsfysiolog? Er lett å få jobb innen dette? Er det virkelig bruk for klinisk ernæringsfysiologer nå om dagen, og isåfall hvor (hvilke industrier)? Er det lett å få jobb i utlandet også? Å studere klinisk ernæring, er det det samme som å studere klinisk medisin? Og har klinisk ernæringsfysiologer like lett for å få jobb som leger?

For å bli klinisk ernæringsfysiolog (KEF) må man ta en master i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo eller masterprogram i human ernæring ved Universitetet i Bergen. Det er også mulig å studere klinisk ernæring i utlandet. Klinisk ernæringsfysiolog er, i motsetning til ernæringsfysiologer, en beskyttet tittel og en autorisasjon fra myndighetene er nødvendig for å kunne kalle seg KEF.  Deler av utdanningen er felles for ernæring og medisin, det betyr at man deler den samme basale forståelsen av menneskekroppen. På medisinstudiet lærer man om den medisinske behandlingen av sykdommer, mens KEF- studentene lærer om den ernæringsmessige delen av behandlingen. Selv om mye er likt er dette to forskjellige utdannelser (altså ikke det samme som å studere klinisk medisin).

Det er absolutt bruk for KEF’er nå om dagen. Fokuset på kosthold og helse er større enn noen gang og behovet for folk med grundig ernæringskompetanse blir større og større. Noen viktige arbeidsområder for KEF’er

  • Forebygging og behandling av livsstilssykdommer, som overvekt og diabetes type 2
  • Behandlingen av underernærte pasienter, for eksempel kreftpasienter og eldre
  • Ernæring i forbindelse med kirurgi
  • For tidlig fødte barn
  • Innen psykiatri og rus

For eksempel kan man ved å endre sammensetning av kosten få personer raskere av respiratorer ved alvorlig sykdom.

Mulighetene som KEF’er mange. I dag jobber det KEF’er blant annet i matvareindustrien (eks Tine), på opplysningskontorene (eks. melk.no), innen idrettsernæring (Olympiatoppen), Helsedirektoratet, i utvikling av kosttilskudd og sondeernæringsprodukter, i tillegg til på sykehus og i private klinikker. I Norge er det i dag mangel på KEF’er. Likevel er det ikke flust av ledige stillinger. Den nye samordningsreformen skaper et grunnlag for opprettelse av nye stillinger, spesielt i kommunal sektor.  Jeg vet dessverre lite om jobbmulighetene i utlandet.

En av studentene ved UiO har skrevet om yrket klinisk ernæringsfysiolog på utdanning.no:http://utdanning.no/yrker/beskrivelse/klinisk_ernaeringsfysiolog

Her kan du lese mer om mulighetene som KEF.

Lykke til med studievalget. Håper å se deg i ernæringsgangen!

Publisert: 12.09.2012

Besvart av: Mathilde Enger

2 kommentarer om “Hva er en klinisk ernæringsfysiolog? Er lett å få jobb innen dette? Er det virkelig bruk for klinisk ernæringsfysiologer nå om dagen, og isåfall hvor (hvilke industrier)? Er det lett å få jobb i utlandet også? Å studere klinisk ernæring, er det det samme som å studere klinisk medisin? Og har klinisk ernæringsfysiologer like lett for å få jobb som leger?

  1. Man blir ikke klinisk ernæringsfysiolog ved å gå Master i human ernæring ved UiB. UiB har egen master i klinisk ernæring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s