Hei L.D
Jeg tror mange kjenner seg igjen i problemstillingen din. Det er ofte på kvelden man har tid til å sette seg ned og slappe av. Kanskje føler man at man har fortjent noe godt etter en lang dag, eller kanskje er man bare fysen på noe til tv-kvelden. Uansett, det finnes mange tips og alternative forslag til sjokolade og snop når søthungeren melder seg. Håper du kan ha nytte av noen av forslagene i listen under.
1. Spis yoghurt. Et beger fruktyoghurt (med lavt sukkerinnhold) kan være redningen. Spis den som den er, med litt frukt i eller legg den i fryseren halvannen time så har du en is.
2. Tenk gjennom hvorfor du fikk lyst på noe søtt. Kan det hende at sukkersuget har en underliggende årsak? Kanskje bruker du sukkeret som medisin når du føler deg nedstemt, er rastløs eller kjeder deg.
3. Søtt kan være bra. Prøv å velge søte matvarer som er bra for deg som for eksempel frukt og bær. En banan, jordbær, mango, melon eller fersken er for eksempel veldig søtt og godt.
4. Lag en kopp te. Søtsuget er ofte bare et savn etter noe å spise eller holde på med, og da kan en kopp te hjelpe. Ha gjerne i litt melk og eventuelt suketter.
5. Puss tennene! Når suget kommer snikende, bør du pusse tennene. Med nypussede tenner smaker ikke sjokoladen noe godt.
6. Tenk deg godt om. Når du får lyst på noe godt, kan det være en god idè å utsette godtespisingen noen minutter. Tenk godt etter om du virkelig vil spise godteriet eller ikke.
7. Spar til drømmeferien. Hvis du tidligere har spist mye søtsaker, kan du også tenke på alle pengene du sparer. Hva med å reise på ferie for pengene i stedet?
8. Motiver deg skikkelig. Vil du slutte å spise så mye godteri er motivasjon alfa og omega. Du må virkelig ville det! Gjør du ikke det kan du ikke regne med at noe tips i verden kan hjelpe deg.
9. Godt sammensatte måltider. Spis fem måltider om dagen. Måltidene skal inneholde både fiber, proteiner og karbohydrater. Særlig viktig er det å legge vekt på fiber i kostholdet. Ikke småspis.
10. Ikke småspis. Unngå søte saker, boller og lignende mellom to måltider.
11. Spis så grove kornprodukter som mulig. Velg et skikkelig grovt brød og velg grove varianter når dere skal ha ris eller pasta til middag.
12. Kos deg på lørdag. Tillat deg å spise litt søtt innimellom, men det behøver jo ikke å ta helt av. Begrens deg til en dag i uken.
13. Les næringsdeklarasjonen på godteripapiret. Dette kan ha preventiv virkning! Er det virkelig verd å sette til livs flere hundre kalorier med sjokolade for noen minutters glede?
14. Velg sunt snop. Kjøp lettis, yoghurtis eller vaniljekesam og ta deg en skål med det og litt fruktsalat når du trenger noe søtt. Det er tross alt mye bedre enn en stor sjokoladeplate.
15. Tren en halvtime. Da skiller kroppen ut de samme lykkestoffene som den gjør hvis du spiser godteri, og samvittigheten blir gullende ren.
16. Drikk lettbrus og lettsaft. Hvis du bare må ha søt drikke, bør du i alle fall velge lettvarianten.
17. Ta en bit mørk sjokolade. Sjokolade med minst 70 prosent kakaoinnhold, er tross alt sunnere enn melkesjokolade. I tillegg er den så pass kraftig i smaken at man er fornøyd etter en bit
18. Ikke spis for lite. Det er ikke uvanlig å gjøre det, særlig når man slanker seg. Hvis du spiser deg mett på skikkelig mat orker du mindre dessert.
19. Avvenning. Det er tøft, men virkningsfullt å holde seg unna godteriet en lengre periode. Spiser du godteri ofte, kan det godt hende du får litt abstinenser.
20. Fishermans friend. Ta én og mist søtsuget.
21. Bit i det sure. Bit i en sitronbåt og den sure smaken får sukkersuget til å forsvinne. Bittert har samme virkning.
22. Ikke ha godteri i skapet. Selv om du fortsatt kan stikke ut og bort i butikken for å kjøpe noe godt, er sjansen for å gi etter for søtsuget mye større hvis du har søtsaker i skapet.
23. Få tankene over på noe annet. Les en bok, et ukeblad, ring til en venn eller se på TV slik at du får noe annet å tenke på..
Publisert: 13.09.10
Spørsmålet er besvart av Marthe Smiseth