Er transfett helseskadelig?

Transfett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom, og inntaket bør derfor begrenses. Blodet inneholder to ulike typer kolesterol, HDL og LDL. HDL er det såkalte «gode kolesterolet», mens LDL er det «dårlige kolesterolet». Transfettsyrer bidrar til et ugunstig forhold mellom HDL og LDL ved å senke det gode kolesterolet, og samtidig øke det dårlige kolesterolet.

Noske myndigheter anbefaler at under en prosent av energiinntaket kommer fra transfettsyrer. I Norge er det gjennomsnittlige inntaket av transfettsyrer beregnet å tilsvare 0,6 % av det samlede energiinntaket (tall fra 2003).

Transfettsyrer finnes naturlig i kjøtt- og meieriprodukter, og kan også dannes ved delvis herdig (hydrogenering) av vegetabilske og marine oljer.

For å redusere inntaket av transfettsyrer kan man velge magre kjøtt- og meieriprodukter, samt unngå produkter som inneholder delvis herdet olje. Det er dessverre ingen krav om at maten mat skal merkes med «transfett», men eksempler på andre matvarer som det sannsynlig å finne transfett i er kaker, kjeks, bakevarer og mikropopcorn.

Kilde:

Bruk av delvis herdet fett og innhold av transfettsyrer i matvarer på det norske markedet i 2003 – Resultater fra spørreundersøkelse blant norske produsenter og importører. Oslo: Mattilsynet og Sosial- og Helsedirektoratet, 2005.

Publisert: 15.02.2010

Sist oppdatert: 15.02.2010 kl 07.00

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s