Er juice sunt? Har hørt at det er mye fruktsukker i f.eks. appelsinjuice og at man ikke bør drikke det hver dag. Er det sant for frukt generelt, eller er det kun noen typer frukt man ikke bør spise hver dag?

Frukt og grønnsaker inneholder mange vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber, som er nødvendige stoffer for kroppen, og som en ikke får i like stor grad fra andre matvarer. I tillegg er frukt og grønnsaker et sunt og raskt alternativ som mellommåltid. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise minst to frukter og tre grønnsaker daglig, det vil si minst 500 gram.

I kostrådet som omhandler frukt og grønnsaker, står det at ett glass juice kan inngå som maksimalt 1 av 5 om dagen. Fruktjuicer bidrar med de fleste av næringsstoffene fra frukten de er laget av. Et høyt inntak av fruktjuice bør imidlertid unngås. Dette er på grunn av det relativt høye kaloriinnholdet i juice, samt at juice har lav pH (sur) som er ugunstig for tannhelsen og juice bør derfor inntas i forbindelse med måltider. I tillegg kan juice inneholde mindre antioksidanter og fiber enn hel frukt, og hel frukt kan gi en større metthetsfølelse enn juice noe som også er viktig i forhold til forebygging av overvekt. Grønnsaksjuicer har ofte et lavere energiinnhold enn fruktjuicer, men de kan inneholde en del salt. Som tørstedrikk er vann anbefalt.

Det stemmer at frukt inneholder fruktsukker (fruktose), og at sukkerinnholdet varierer mellom de ulike fruktene. De mest sukkerholdige fruktene er blant annet druer, eple og pære. En variasjon av fruktinntaket er derfor gunstig, med tanke på både sukkerinnholdet, samt innhold og mengden av vitaminer og mineraler, som varierer mellom de ulike fruktene. Visste du for eksempel at avokado er en frukt, og at avokadoen er rik på gunstige en- og flerumettede fettsyrer, vitamin E, vitamin A og folat, som en ikke får i like stor grad fra andre frukter?

For at en skal få størst utbytte av vitaminene og mineralene i frukten, burde de fruktene som det går an med helst spises med skallet på etter vask, og ikke skjæres opp i biter eller varmebehandles. Da forsvinner (oksiderer) en del av vitaminene og mineralene, fordi de fleste vitaminene og mineralene ligger i og rett innenfor skallet til frukten og er ømfintlige for bearbeidning og varmebehandling. Dette gjelder også for grønnsaker, som en med fordel kan spise mer av. Grønnsaker inneholder mye mindre fruktsukker enn frukt, og samtidig noen vitaminer og mineraler som frukt ikke er like rikt på.
Kilder:

1. Nes, Müller & Pedersen: Ernæringslære (2007)

2. www.matportalen.no

3. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer (2011): http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00322/Kostr_d_for___fremm_322509a.pdf

4. WHO rapport om tannhelse (2003): http://www.who.int/oral_health/media/en/orh_report03_en.pdf

Publisert: 23.11.2011

Spørsmålet er besvart av: Karianne Svendsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s