Er det sunt med melkeprodukter?

Meieriprodukter er tradisjonelle matvarer i det nordiske kostholdet. Melk og ost utgjør viktige proteinkilder i den norske dietten, og bidrar til flere essensielle næringsstoffer som kalsium, kalium, vitamin B2 (riboflavin) og selenium. På grunn av det høye innholdet av kalsium, har melk og andre melkeprodukter blitt promotert for optimalisere beinbyggning hos barn og motvirke post-menopause osteoperose. Høye inntak av kalsium øker beintetthet hos barn og tilskudd av kalsium tyder på å ha samme effekt i eldre kvinner.

Melkefett er rikt på mettede fettsyrer og er også den største kilden til transfett i vårt kosthold, som er hovedgrunnen for å anbefale fettfattige varianter. Melkefettet inneholder omtrent 60% mettet fett og 4% transfett.

På grunn av de viktige næringsstoffene er melk anbefalt som del av en balansert diett, allikevel bør de fleste redusere inntaket av mettet fett og transfett som bidrar til økning av hjerte -og karssykdommer. Helfet ost inneholder om lag 28 g fett per 100 g, mens halvfet ost inneholder om lag 16 g fett per 100 g, og mager ost 9 g per 100 g.

Dersom man istedet velger magre meieriprodukter vil man likevel få i seg vitaminer og mineraler samtidig som man senker inntaket av de ugunstige fettypene.

Andre kilder til kalsium er kalsiumberiket soyamelk, fisk og fiskeprodukter. Grønne grønnsaker har et varierende innhold av kalsium som ikke er veldig lett absorbert, med unntak av grønnkål.

 

 

Referanse:

Helsedirektoratet.no

Nordic Nutrition Recommendations 2004.

Matportalen.no

Publisert: 16.04.2010

Spørsmålet er besvart av: Astrid Lillo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s