Bør vi kjøpe nøkkelhullsprodukter, eller bør vi kjøpe andre varer? Er nøkkelhullsprodukter virkelig så sunt som de sier?

Mat- og helsemyndighetene i de nordiske landene (Norge, Sverige og Danmark) har etablert Nøkkelhullet som et felles symbol, for å gjøre det enklere for forbrukeren å velge et sunnere alternativ innen en bestemt matvaregruppe. I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen, og for å føre tilsyn med nøkkelhullsbruken. Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og det er matprodusentenes ansvar å følge reglene myndighetene har vedtatt.

Nøkkelhullet stiller krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 25 matvaregrupper, samt fettsyrekvalitet for noen matvarer. For noen matvaregrupper er det i tillegg krav til minimumsinnhold av fullkorn, frukt eller grønnsaker. Fullstendig informasjon om hvilke kriterier som gjelder for de ulike matvaregruppene, finnes i nøkkelhullsforskriften. Matvarer som skal nøkkelhullsmerkes, må være ferdigpakket, med unntak av fersk fisk, frukt og grønnsaker.

Nøkkelhullet skal gjøre det enklere å velge sunnere alternativer med mindre fett, sukker og salt og mer fiber innenfor hver enkelt matvaregruppe. Målet med merkeordningen er at det skal bli enklere for forbrukerne å velge sunnere matvarer i butikken og sette sammen et sunt og variert kosthold. Et annet mål er at Nøkkelhullet skal bidra til utvikling av sunnere produkter. Mat med mye fett og sukker er ofte billigere enn sunnere alternativer. Myndighetene ønsker å stimulere matvareindustrien til å satse på sunne og rimelige produkter.

Generelt sett bør man kjøpe produkter med nøkkelhullsmerket fremfor produkter uten merket innenfor en matvaregruppe. Skal du for eksempel kjøpe et kjøttpålegg kan det være lurt å velge et med nøkkelhullsmerket. Det er mange forbrukere som blir forvirret og kritiserer symbolet når for eksempel pizza Grandiosa har fått dette symbolet. Selv om et produkt har nøkkelhullsmerket, er ikke dette ensbetydende med at produktet er sunt, men det er et sunnere alternativ innenfor den matvaregruppen.

Kilder:

1. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer (2011):
http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf

2. Nøkkelhullsmerket:
http://www.nokkelhullsmerket.no/nokkelhull/

3. FOR 2009-06-17 nr 665: Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet
http://www.lovdata.no/for/sf/ho/xo-20090617-0665.html

Publisert: 23.12.2011

Spørsmålet er besvart av: Sang Huynh

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s