Bør jeg ta proteintilskudd når jeg trener?

Proteiner er kroppens byggesteiner, og for å få maksimal effekt av treningen er det viktig med et tilstrekkelig inntak.

Proteintilskudd i form av proteinshaker, proteinpulver og lignende er imidlertid ikke nødvendig selv ved hard styrketrening dersom man har et sunt og variert kosthold som dekker energibehovet ditt.

Ved trening vil både det absolutte proteinbehovet og energibehovet øke. Som følge av økt energiinntak vil også proteininntaket øke slik at proteinbehovet blir dekket.  Forutsetningen er altså at man inntar nok energi (kalorier), hvis ikke vil kroppen bryte ned musklene for å produsere nok energi til kroppens vitale funksjoner.

Norske myndigheter anbefaler at 10-20 % av energien kommer fra proteiner. De fleste matvarer har et proteininnhold som er høyere enn 10 energiprosent. Dersom man har et normalt kosthold vil det derfor være vanskelig å innta mindre enn 10 % av energien fra proteiner. Undersøkelser har vist at det gjennomsnittlige proteininntaket i Norge er omtrent 15 energiprosent.

I tillegg til å være kroppens byggesteiner er proteiner også et energigivende næringsstoff. Dersom man spiser mer proteiner enn kroppen trenger til vekst og vedlikehold vil resten av proteinene omdannes til energi. Nitrogenet i proteinmolekylet skilles ut i urinen, mens resten av molekylet forbrennes eller lagres i form av fett ved energioverskudd. Inntak av proteintilskudd vil derfor i de fleste tilfeller gi «dyr urin».

Gode kilder til proteiner i kosten er kjøtt, fisk, meieriprodukter og egg. Vegetabilske matvarer som korn, bønner og nøtter er også rike på proteiner.

Kilder:

1.Sosial- og Helsedirektoratet

2.Nordic Nutrition Recommendations 2004

Publisert: 22.02.2010

Sist oppdatert: 22.02.2010 kl 07.00

Spørsmålet er besvart av: Sigrid Pedersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s