Jobb i psykiatrien

Klinisk ernæringsfysiolog i psykiatrien

Det er et stort behov for kliniske ernæringsfysiologer (KEF) i psykiatrien. Likevel er KEF en relativt «ny» faggruppe for denne pasientgruppen dersom man ser bort fra ernæringsbehandling ved spiseforstyrrelser. Metabolske forstyrrelser som overvekt, hyperlipidemier, hypertensjon og type 2 diabetes blir i økende grad registrert som signifikante komorbiditeter hos personer med alvorlige mentale forstyrrelser. I tillegg til spiseforstyrrelser og livsstilsrelaterte sykdommer, kan pasientene i tillegg til sin psykiatriske diagnose, også ha sykdommer som innebærer ernæringsrelaterte utfordringer (cøliaki, ulcerøs colitt, Crohns, kreft og lungesykdommer). Etter hvert som behandlere i psykiatrien har blitt oppmerksomme på tilbudet fra KEF, er det en økning i antall henvisninger av pasienter som ønsker å endre sitt kosthold og lære hvordan man kan forebygge ovennevnte sykdommer.

En viktig del av pasientbehandlingen er tverrfaglig samarbeid mellom behandler, lege, sykepleier, miljøpersonale og KEF, både for inneliggende og polikliniske pasienter. Ofte har KEF gruppetilbud for ulike pasientgrupper i tillegg til individuelle samtaler på poliklinikken. Motivasjon av pasienter og endringsfokusert veiledning utgjør en betydelig del av KEFs arbeid for denne pasientgruppen, samtidig som det gis konkret kostholdsveiledning. KEF kan også ha en rekke arbeidsoppgaver som ikke innebærer direkte pasientbehandling. Dette kan være samarbeid med ulike avdelinger og kjøkken i forhold til matvaresortiment og måltidsrutiner, innføring og oppfølging i forhold til ernæringsscreening av inneliggende pasienter, undervisning for pasienter og helsepersonell, samt utarbeiding av prosedyrer og veiledere for ernæringsbehandling i psykiatrien.

Ernæringsfaget er relativt nytt i den psykiatriske behandlingskjeden. Dette innebærer at man som KEF jevnlig bør ha undervisning og kontinuerlig informasjon til ulike samarbeidspartnere på eget sykehus, i forhold til hva man kan bidra med og hvilket tilbud pasientene til enhver tid har.

Psykiatrien har et stort potensial i forhold til ernæringsrettet virksomhet, og det vil i fremtiden være et økende behov for KEF på fagområdet!

Heidi Kathrine Ruud

Klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s