Jobb som klinisk ernæringsfysiolog ved et Universitetssykehus
Å jobbe som klinisk ernæringsfysiolog er spennende! Ikke bare forvalter vi et omfattende fag som er i rivende utvikling, men man har som klinisk ernæringsfysiolog i Norge en unik mulighet for å drive nybrottsarbeid, i helsevesenet og i andre sektorer. Utfordrende, krevende og frustrerende? Ja, det også. Men først og fremst spennende, lærerikt og givende!
Jeg har vært så heldig å få prøve meg innen ulike deler av faget; jeg har fått jobbe innen forskning, innen klinisk prosjekt(fagutviklings)arbeid og innen klinikk med ulik faglig tilnærming; jeg har jobbet med barn og med voksne, med somatisk og psykisk syke, med teknisk (sonde, parenteral ernæring) og terapeutisk (kostveiledning) ernæringsarbeid.
Universitetssykehusene har fire kjerneoppgaver: pasientbehandling, pasient (og pårørerende)- opplæring, undervisning og forskning. I min jobb som kef ved et av landets universitetssykehus bidrar jeg til alle disse fire:
1. Pasientbehandling
I min jobb bidrar jeg først og fremst til mer ernæringsbehandling av pasienter med ernæringssvikt som er innlagt ved ulike avdelinger på sykehuset. Jeg bistår lege og pleierpersonell i vurdering av pasienters ernæringsstatus, næringsinntak og næringsbehov. Videre bidrar jeg med forslag til hvordan vi på ulik måte sikrer den enkelte et tilstrekkelig næringsinntak. Jeg følger opp og justerer ernæringsbehandlingen i dialog med pasienten og de andre behandlerne. Avhengig av varighet og den enkeltes helsetilstand og lidelse bidrar jeg også med veiledning og dialog med pasienten omkring ernæringsbehandlingen.
Pasienter som har behov for ytterligere oppfølging etter utskrivelse følges opp poliklinisk, ofte hos både lege og klinisk ernæringsfysiolog. Pasienter med ernæringssvikt, eller risiko for ernæringssvikt som ikke er innlagt får også tilbud om poliklinisk kost- eller ernæringsveiledning.
2. Pasientopplæring
I min stilling bidrar jeg, da jeg har nokså bred klinisk erfaring, med opplæring om kosthold og ernæring i flere pasientopplæringstilbud i regi av sykehusets lærings-og mestringssenter. Jeg bidrar for eksempel i opplæringstilbud til brukere/pasienter med diabetes, KOLS, nyresvikt og til pasienter som er behandlet for tarmkreft.
3. Undervisning
Ernæringsfaget er i vinden og som kef mottar vi stadig henvendelser med ønske om undervisning for kollegaer (f.eks pleiepersonell, leger og kjøkkenansatte). Kef har de siste årene bidratt til sykehusets opplæringstilbud til ansatte i kommunene. I den grad vi har kapasitet i avdelingen vi jobber tar vi også i mot studenter for praksis.
4. Forskning
Det er virkelig plenty av muligheter for spennende, klinikknær forskning ved sykehusene, ikke minst ved universitetssykehusene! Det utføres løpende, større medisinske studier hvor det ville være relevant å innlemme en eller flere ernæringsfaglig hypoteser, og det er muligheter for å drive egen ren ernæringsfaglig klinikknær forskning. Jeg har vært så privilegert å tidligere få ta del i gjennomføringen av en større klinisk studie og har også ved sykehuset jeg er ansatt nå bidratt til datainnsamling i tilknytning til en stor klinisk studie. Alle muligheter har ligget til rette for å gjøre mer ut av dette – og det ligger fortsatt muligheter der like fremfor meg (eller andre), men jeg har valgt å prioritere klinisk arbeid, fagpolitisk og nybrottsarbeidet – enn så lenge…..
Å jobbe som kef er spennende!
Det er på mange måter utfordrende, krevende og tidvis absolutt frustrerende. Men: I min jobb som kef lærer jeg noe nytt hver dag! I møte med pasienter og deres pårørende; I dialog eller også diskusjon, med gode kollegaer – med ulik fagbakgrunn; I arbeidet som pådriver og pioner for et ungt fag i helsevesenet. I min jobb får jeg hver dag bekreftet at faget vi forvalter og det vi har å bidra med er av betydning for den enkelte!
Brita Haugum
Tidligere leder i KEFF og klinisk ernæringsfysiolog ved Akershus Universitetssykehus (Ahus)