Hva er en klinisk ernæringsfysiolog (KEF)?
Tittelen klinisk ernæringsfysiolog er en beskyttet, statsautorisert yrkestittel som man kan søke om å få gjennom Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) på bakgrunn av godkjent utdannelse for en slik tittel.
Kriterier for autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog (kef) er per dato 5-årig masterstudium i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo (UiO) eller Bergen (UiB). Noen tilsvarende studier (5-årig master på universitetsnivå) fra utlandet kan også gi statsautorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog etter individuell vurdering. Studiet er populært og krever relativt høyt karaktersnitt (Oslo/Bergen: førstegangs vitnemål 52,8/53,4 og ordinært vitnemål 63,0/60,7 poeng 2011) og realfag tilsvarende det som kreves for å komme inn på medisin- og tannlegestudiet (R1/(S1+S2) og FYS1 og KJE(1+2)). Opptak foregår gjennom Samordna opptak.
Mange blir forvirret over de mange ulike titlene som det opereres med som ernæringsekspert, ernæringskonsulent og lignende. Men hva skiller disse fra en klinisk ernæringsfysiolog? Ingen andre titler med «ernæring» i er beskyttede. Det vil i prinsippet si at det i motsetning til hva som er tilfellet for en klinisk ernæringsfysiolog, ikke er noen kontroll med hvem som titulerer seg med andre ernærings-/kostholdstitler eller hva slags fagkompetanse disse har.
Autorisasjon som kef forutsetter utdanning som gir en grundig innføring i basalmedisin; fysiologi, anatomi, patologi og biokjemi (prekliniske fag), i mat- og ernæringslære og i vitenskapelig metode. Dette gir de ferdig utdannede god innsikt i kroppens funksjon, sammensetning, behov for og omsetning av næringsstoffer både hos friske og syke ved ulike sykdomstilstander. Ved å bli behandlet/ rådgitt av en klinisk ernæringsfysiolog er man sikker på at behandleren er offentlig godkjent for å gi medisinsk ernæringsbehandling, mens uten denne tittelen har man ingen garantier for en slik kompetanse.
Utdanningene innen klinisk ernæring ved universitetene i Oslo og Bergen er av høy internasjonal kvalitet når det gjelder teoretisk og akademisk nivå. Det er strenge krav til utdannelsen av kliniske ernæringsfysiologer og dermed også personen som innehar tittelen. En klinisk ernæringsfysiolog kan derfor jobbe meget selvstendig og ta mange avgjørelser i forhold til den medisinske ernæringsbehandlingen.
Skrevet av: Eva Rustad