Verdens vanndag

Verdens vanndag markeres hvert år 22.mars. Dagen ble etablert av FN i 1992 og retter fokuset på mangelen på rent drikkevann.

884 millioner mennesker har ikke tilgang på rent drikkevann. Dette er omtrent en åttende del av verdens befolkning.

Hvert år dør 1,4 millioner barn som følge av sykdommer som er forårsaket av urent vann og dårlig hygiene. Til enhver tid er halvparten av sykehussengene i utviklingsland okkupert av pasienter med diare. Håndvask med såpe ved behov kan redusere forekomsten av diare med omtrent 50% og er et viktig tiltak for å redusere barnedødeligheten.

I mange land er det barna, spesielt jenter, eller kvinner, som er ansvarlige for å hente vann. I rurale Afrika bruker kvinner i gjennomsnitt 26% av tiden sin på å skaffe vann. Dette hindrer millioner av kvinner i å jobbe fordi de bruker så mye tid på å hente vann eller ta vare på syke barn.

En gjennomsnittsamerikaner bruker 400l vann hver dag, mens en gjennomsnittsperson i utviklingsland kun bruker 10l per dag.

I Norge har de aller fleste god tilgang på vann av høy kvalitet og det kan være lett å tenke at dette ikke angår oss. Det er imidlertid viktig å huske at vi også i Norge har utfordringer som vi må gripe fatt i, og samtidig bidra til å sette retten til rent drikkevann på dags orden.

Mange steder i landet vil det gjennomføres ulike lokale markeringer. Undersøk hvilke arrangementer som er i ditt nærmiljø, eller organiser din egen Walk for Water eller Taste for Life-middag!

Væskebehovet.

Vann er essensielt for alt liv. Omtrent 60% av kroppsvekten hos unge voksne består av vann. En god væskebalanse er blant annet nødvendig for regulering av kroppstemperatur, fordøyelse og opptak av næringsstoffer og utskillelse av avfallsstoffer.

Menn har et totalt vannbehov (inkludert vann fra mat og drikke) på omtrent 3,7l per dag, mens kvinner trenger omtrent 2,7l per dag. Fra mat får vi omtrent 1-1,5l vann daglig.

Ammende kvinner har et økt væskebehov på omtrent 6-7dl per dag. Dette blir som oftest selvregulert ved økt tørstefølelse.

Eldre mennesker har redusert evne til å konsentrere urinen og har i tillegg ofte nedsatt tørstefølelse. Det anbefales derfor at eldre inntar 1,5l væske per dag eller 30ml per kilo kroppsvekt i tillegg til væske tilført fra mat.

Et overdrevent høyt inntak av vann anbefales ofte av «helseeksperter», men det finnes ikke vitenskapelig dokumentasjon for at dette er gunstig for helsen.

Referanser:

1. www.wateraidamerica.org (20.03.2010)

2. www.norskvann.no (20.03.2010)

3. Nordic Nutrition Recommendations, 2004

Tekst: Sigrid Pedersen

Publisert: 22.03.2010

Sist oppdatert: 30.08.2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s