Verdens matvaredag

Hvert år markeres verdens matvaredag (World Food Day) den 16. oktober. Dagen ble etablert av medlemslandene i FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) i 1979. Datoen som ble valgt representerer datoen FAO ble etablert på i 1945.

Verdens matvaredag retter fokus mot mat produsert i jordbruket og utryddelse av sult. Målet med markeringen er blant annet å oppfordre til økonomisk og teknisk samarbeid mellom utviklingsland, og å fremme overføring av teknologi til utviklingslandene. Et annet mål er å oppmuntre folk i rurale områder, spesielt kvinner, til å delta i beslutninger og aktiviteter som påvirker deres levekår. Videre er målsetningene med dagen å øke den offentlige bevisstheten rundt problemet med sult i verden, og styrke internasjonal og nasjonal solidaritet i kampen mot sult, feilernæring og fattigdom.

Dagen minner oss på at mange mennesker i verden i dag sulter. Retten til mat ble anerkjent som en menneskerettighet i Menneskerettighetserklæringen fra 1948. Allikevel led så mange som rundt 925 millioner mennesker av underernæring i 2010, og det vil si at nærmere en sjettedel av verdens befolkning ikke fikk i seg nok mat til å leve et sunt og aktivt liv. På verdensbasis er sult og feilernæring den største helsetrusselen, og FNs tusenårsmål har satt sult øverst på den globale dagsorden.

Hvert år velges et tema for dagen, og i 2011 var temaet «Prisen på mat – fra krise til stabilitet» for å sette fokus på de rekordhøye matvareprisene. Vil du se tidligere temaer for dagen gå inn på FAO sin hjemmeside.

Kilder:

1. FN-sambandet: http://www.fn.no/Aktuelt/Kalender/Verdens-matvaredag (09.01.2012)

2. FAO: http://www.fao.org/getinvolved/worldfoodday/worldfoodday-about/en/ (09.01.2012)

3. Verdens matvareprogram (WFP): http://no.wfp.org/sult (09.01.2012)

4. FN-sambandet: http://www.fn.no/Temaer/OEkonomisk-og-sosial-utvikling/FNs-tusenaarsmaal/Hva-er-Tusenaarsmaalene (09.01.2012)

Skrevet av: Trine Næss Henriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s