Verdens eggdag

Den andre fredagen i oktober hvert år feires eggdagen verden over. Egg spises i alle verdens land. Folk som på grunn av religion ikke kan spise ulike typer kjøtt, kan alltid spise egg. Egg bidrar til inntak av viktige næringsstoffer, og bidrar med en svært god proteinkilde for menneskekroppen.
Norge har ca. tre millioner verpehøns – et egg er et dagsverk for ei verpehøne.
De 59 medlemslandene i The International Egg Commission, IEC, har vedtatt at hvert år, den andre fredagen i oktober, skal World Egg Day markeres.

Vi nordmenn spiser i gjennomsnitt et halvt egg per dag, og eggforbruket har økt her til lands de siste årene. Hele 96% av eggene vi nordmenn spiser kommer fra norske høns. Resterende blir importert og brukes i matindustrien. De ferske eggene som selges i norske butikker kommer fra Norge. 

Protein
Protein er kroppens byggeklosser, og er særlig viktig under vekst og dermed for barn og unge. Protein trengs også for vedlikehold av kroppen, og er derfor også viktig for voksne. Egg inneholder proteiner med høy biologisk verdi – og er dermed, som tidligere nevnt, en av kroppens beste proteinkilder.

Foto:  www.egg.no

egg1[1]

Nyt verdens eggdag – lag en omelett, pannekaker eller et speilegg til middag for å hedre egget!

Hvordan koke egg?
Dersom man ønsker bløtkokt egg skal egget koke i 3-5 minutter. Smilende egg bør kokes i 6-8 minutter. For de som foretrekker hardkokt, kok egget i 8-10 minutter.

Spansk omelett – oppskrift

  • 8 poteter
  • 2 løk
  • olivenolje til steking
  • 5 egg
  • salt og pepper

 

Skrell poteter og løk, og skjær dem i skiver. Stek potetene i olje ved middels varme til de er møre. Strø salt og pepper over. Fres løken til den er blank. Ha potetskivene tilbake i panna og bland dem med løken.
Visp eggene lett sammen med litt salt og litt pepper og hell eggeblandingen over poteter og løk. La omeletten stivne ved svak varme under lokk. Når omeletten er nesten stiv, skal den snus. Hvelv omeletten på et flatt lokk, og la den gli ned tilbake i panna. Når den har fått fin farge, er den ferdig.

Kilder:

  1. Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
  2. http://www.matoppskrift.no

Skrevet av: Maren Skarvøy

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s