Verdens brøddag

Bak et brød!

Hvorfor ikke bake ditt eget brød i anledning Verdens brøddag 16. oktober? Det er enkelt, billig og fantastisk godt. – Og det trenger faktisk ikke å ta så lang tid.

Nordmenn spiser i snitt fem brødskiver hver dag. De aller fleste av oss spiser brød til både frokost og lunsj, helg som hverdag. Det store inntaket av brød gjør at det er en viktig kilde til kostfiber, jern og B-vitaminer i kostholdet vårt. Det er særlig de grove brødene som er rike på disse viktige næringsstoffene, og derfor er det lurt å finne et brød man liker godt som er så grovt som mulig.

Duften av nybakt

Det er ikke vanskelig å finne gode brød i butikkene, både grove og fine varianter. Det har også blitt lettere å orientere seg om grovheten på brødene, nå som de fleste brødene er merket med Brødskala’n. Et lite minus er at mange av de virkelig gode grovbrødene er ganske dyre. Det finnes hederlige unntak, og de fleste butikkjedene tilbyr sunne, grove brød til gode priser. Men hvis man blir lei av å spise det samme butikkbrødet hver eneste dag, er det også fullt mulig å bake innmari godt grovbrød selv!

Vi har allerede nevnt noen av de gode grunnene til å bake brød (billig, enkelt, godt…). En av de aller viktigste og beste grunnene er likevel lukten! Ingenting er som duften av nybakt brød. Den fyller hver eneste krik og krok, og kan få hvem som helst til å bli skikkelig sulten. Og lukten er like fantastisk, selv om brødet kanskje ikke ble så høyt og luftig som man hadde tenkt seg. For det er helt normalt at brødet ikke blir perfekt hver gang. Melet kan ha varierende innhold av vann, og været kan påvirke resultatet. Begge deler er gode forklaringer/unnskyldninger de gangene bakingen ikke går helt etter planen. Men som regel går det veldig bra, og uansett blir resultatet som regel både godt og spiselig- du skal være skikkelig uheldig for at nybakt brød ikke skal forsvinne fra kjøkkenbenken ganske raskt, selv om det er litt kompakt…

Hopp i det!

Det er nesten lettere å bake brød på slump enn etter en oppskrift – i hvert fall når du har gjort det noen ganger. Når man har følt seg litt fram på hvordan konsistensen på deigen bør være og hvordan brødene bør se ut når man setter dem i ovnen, er det bare å kaste seg uti det og være kreativ. Man kan eksperimentere med ulike kornsorter, og man kan blande frø, nøtter, tørket frukt, kli, urter, soltørket tomat, oliven og mye, mye mer i deigen. Listen er uendelig!
Det man bør huske på når man går i gang med eksperimenteringen, er at de ulike kornsortene oppfører seg ganske forskjellig. Hvete har best bakeevne, fordi det inneholder gluten. Det gjør at gjæren kan lage fine bobler i deigen, men deigen henger likevel godt sammen. Resultatet blir fine, luftige brød. Bygg har ikke så god bakeevne, men i kombinasjon med hvete blir det kjempebra, og man kan gjerne erstatte halvparten av hvetemelet med bygg. Det samme gjelder havre. Rug har heller ikke så god bakeevne, men det går fint an å lage brød av bare rugmel. Det gjør man ved hjelp av en surdeig, som man bruker i stedet for gjær.

Enkelt surdeigsbrød

Det kan virke litt avskrekkende å komme i gang med surdeigsbaking, og det finnes mange vanskelige måter å bake surdeigsbrød på. Heldigvis finnes det noen lette også. Denne tradisjonelle danske metoden er veldig enkel, og den innebærer ikke at man hele tiden må kaste store deler av deigen – slik man ofte gjør når man skal lage surdeigsbrød. På toppen av det hele trenger man ikke annet enn en pakke rugmel, litt yoghurt og salt for å bake brødet!
Man tar ganske enkelt 1,5 dl rugmel i en bolle, blander med 2 dl vann og en skje med yoghurt. Dette skal stå på benken med et klede over. Neste dag tilsetter man 1 dl rugmel og ca like mye vann. Dette gjentas på dag 3. Nå bør surdeigen lukte litt syrlig og det bør ha dannet seg noen bobler i den. Det betyr at den er klar til baking neste dag!

Slik gjør du

Ta ca 2,5 dl av surdeigen i en bakebolle. Tilsett ca 3 dl vann og grovmalt rugmel til en passe tykk deig. Deigen skal være seig og klissete, men ikke så løs at det blir en røre… Ha i litt salt (0,5 – 1 ts).(Her går det også an å tilsette 1-2 spiseskjeer med sukker for å få fart på hevinga og for å gjøre brødet litt mindre syrlig på smak.) Legg deigen i ei brødform og glatt ut overflaten med våte fingre. (Nå er det meste av jobben gjort! Ganske enkelt, altså! ) La brødet heve på kjøkkenbenken i ca 12 timer. Noen ganger går hevingen litt raskere, det kommer an på hvor aktiv surdeigen din er på baketidspunktet. Også temperaturen påvirker hevetiden, og hvis du vil påskynde prosessen, kan du sette deigen litt lunt (badegulvet kanskje?). Når brødet har hevd godt (kanskje til det dobbelte, men det er ikke alltid det hever fullt så mye), kan det stekes. Først stikker du noen hull i det, for eksempel med en strikkepinne, eller til og med en blyant, helt til bunnen av formen. Da faller brødet litt sammen, men ingen grunn til bekymring. Sett det inn i ovnen på 200 grader i ca 75 minutter. For å sjekke om brødet er ferdig, kan du se om det begynner å trekke seg litt bort fra kanten av formen. Hvis det gjør det, kan du åpne ovnen og banke lett på toppen av brødet. Høres det hult ut, er brødet mest sannsynlig ferdig.
Noe av det som er så genialt med surdeigsbrød, er at man kan sette brødet til heving før man drar på jobb/skole (eller før man legger seg). Dermed slipper man å vente på at brødet hever. Når man så kommer hjem fra jobb/skole (eller står opp) kan man steke brødet.

Raskt havrebrød

Hvis man ikke har tålmodighet til å vente tre dager, nå som inspirasjonen er på topp, kan man for eksempel bake et havrebrød. Denne oppskriften er til et langpannebrød – supert hvis man har fryseboks eller venter besøk… Legg 750 gram (en pakke) havregryn i vann, slik at vannet dekker over grynene. La dette stå noen timer. Ha så i litt kokende vann, ca 1 dl. Rør 75 gram gjær ut i litt lunkent vann (ca 0,5 dl) og ha oppi bollen. Bland inn ca 750 gram sammalt hvetemel og ca 1 ts salt. Man må føle seg litt fram på melmengden, men deigen skal være litt seig, men samtidig fast. La deigen heve til dobbel størrelse (ca en times tid), ha den deretter i langpanna, som du har lagt bakepapir i. Strø over litt havregryn til pynt og skjær brødet i passelig store ruter. La heve til ca dobbel størrelse igjen (tar fra en halvtime til en time). Sett brødet i ovnen på 200 grader, og la det stå der i ca en time. Hvis brødet da har begynt å trekke seg litt bort fra kanten på langpanna, er det mest sannsynlig ferdig. Gratulerer, du har bakt ditt eget velsmakende, sunne og billige brød!
Hvis det ikke frister å sette i gang med bakinga, anbefaler vi en inspirasjonstur til Youngstorget i Oslo sentrum. I anledning Verdens brøddag 16. oktober arrangeres Norges største brødtorg her. Vi aner at det blir mulighet for å plukke opp både inspirasjon og smaksprøver!

 

Skrevet av: Monica Baumann

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s