Vaffeldagen

Hvert år den 25. mars er det Vaffeldagen – HURRA!
Vaffelkake, normalt omtalt som vaffel, er et bakverk med liknende basis som pannekaken. De vanligste ingrediensene er hvetemel, melk, egg og sukker. Noen tilsetter også litt kardekomme, samt bakepulver eller vaniljesukker.

På svensk er ordet vaffel en fortolkning av «Vår frues dag» – også kalt Maria bebudelsesdag. Dagen hvor det er 9 måneder til Jesus fødsel kalles «vaffeldagen». Vaffeldagen den 25. mars markerer også avslutning på vinteren og begynnelse på våren. Vaflenes historie strekker seg tilbake til middelalderen der vaflene ble stekt i firkantede jern over åpen ild. Når jernovnen kom fikk vi vaffeljern med flere former og på 1800-tallet kom «hjertevaflen» slik vi kjenner vaflen i dag.
Vafler spises enten som de er, eller med tilbehør som syltetøy, bær, pisket krem eller rømme. En kan også lage grove vafler og servere med brunost, cottage cheese, sjokoladepålegg eller banan. Vaffeljernet ble oppfunnet av Cornelius Swarthout og ble tatt patent på den 24. august 1869. Amerikanerne feirer dette med vaffeldag, mens i Europa feires vaffeldagen den 25.mars
Vafler er utrolig godt og en vaffel er ikke en vaffel, de finnes i uendelige former og smaker! Vaffeldagen bør feires og her en noen tips for å gjøre denne flotte høytiden spesiell.

Basisoppskrift, 16 plater:
400 g hvetemel
150 g sukker
175 g smeltet margarin
6 dl melk
2 egg
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts vaniljesukker

Slik gjør du: Bland alt sammen, stek vafler, undre deg litt dersom det ble 15 plater i stedet for 16 og koooos deg med resultatet!

vaffler[1]
Foto: http://www.melk.no, fotograf: Kim Holthe
Grove og magre vafler:

Bytt ut hvetemelet med sammalt hvete finmalt og halver mengden margarin. For en enda magrere variant, kan lettmelken byttes ut med ekstra lettmelk som også er en kilde til vitamin D!

Vaffelrøre kan være så mangt og her er noen ideer:
• Vafler med sjokoladebiter
• Grove vafler med gulrotrasp og kanel
• Rømmevafler
• Potetvafler
• Ostevafler
• Vafler med sitron/appelsin-skall
For flere spenende vaffeloppskrifter se TINES nettsider.

Skrevet av Ida Gregersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s