Thanksgiving er en «smakfull», amerikansk tradisjon som hvert år siden 1863, med få unntak, har blitt holdt den fjerde torsdagen i november. I følge matprat.no må vi tilbake til høsten 1621 for å finne begivenheten som regnes som den første amerikanske Thanksgiving. De nyankomne engelskmennene i (dagens) Massachusetts ønsket å vise sin takknemlighet, både for jordens avlinger og for starthjelpen indianerne hadde gitt i den forbindelse. Det er nettopp dette som også er budskapet i denne høytiden, å takke for maten jorden bringer og vise omtanke for hverandre.Tradisjonen tro, er det kalkun med sitt følge av bla stuffing, søtpotet, gravy (kalkunsaus), tranebær og mais, gjerne etterfulgt av gresskar (pumpkin) pai til dessert, som settes frem på de mange bord.Hva man ønsker å servere store og små, kan varieres både etter ferdigheter, tid og smak. Poenget er å kunne nyte en god middag i trivelig selskap.
Høsttakkefester, slik som Thanksgiving, har i Norge også hatt lang tradisjon. For mange er det dessverre en tradisjon som ikke lenger praktiseres. Det er verdt å gjeninnføre en feiring som samler venner og familie til matkos og hygge i en ellers så travel og høstmørk hverdag.
Har du ikke tid til overs denne torsdagen, er det ikke noe i veien for å flytte feiringen til helgen. Til inspirasjon kommer her en oppskrift på en Thanksgiving-kalkun med deilig nøttestuffing. Det er vanlig å beregne omtrent 500g pr person, denne oppskriften er beregnet til ca 8 porsjoner,
ngredienser:
- 1 stk kalkun, ca. 5 kg
- smør til pensling
- salt og pepper
Nøttestuffing:
- 100 g pinjekjerner
- 100 g pistasjenøtter
- 100 g pecannøtter evt. andre nøtter
- 300 g svisker evt. en blanding av aprikos, dadler og svisker
- 200 g trørt brød i terninger
- salt og pepper
- 2 ss finhakket frisk kruspersille
Vel bekomme!
For flere oppskrifter, se gjerne www.matprat.no.
Skrevet av Ingerlise Wingaard Jensen