Luciadagen

Hvorfor feirer vi Luciadagen den 13.desember?

Lucia var en katolsk helgen som på denne dag led martyrdøden på Sicilia på 300-tallet etter Kristus. Det sies at da hun ble drept, var det en liten stallgutt som så drapet. Da ble også han drept. I Luciatoget minnes Lucia, hvitkledd og med lys i håret (Lucia betyr «lys»). I tillegg minnes stallgutten ved stjernegutten eller stjerneguttene. Under Luciatoget synges Lucia-sangen. Tradisjonen har også et aspekt for oss ernæringsinteresserte, da det er vanlig å bake lussekatter på Luciadagen. Denne bollelignende gjærbaksten med gul farge og krydret smak av safran er perfekt som kos på en mørk og kald førjulsdag (se oppskrift under).

Sancta Lucia-sangen

Svart senker natten seg
i stall og stue
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia

Natten er mørk og stum.
Med et det suser
i alle tyste rom
som vinger bruser.
Se på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sancta Lucia, Sancta Lucia

Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

Oppskrift på tradisjonelle lussekatter

Lussekattene tar ca. 90 minutter å lage, og oppskriften er hentet fra nrk.no.
Først noen råd til en litt sunnere Lucia-bakst:

  • Bytt ut ca. 30 prosent av hvetemelet med fint sammalt mel.
  • Reduser litt på sukkeret, gjerne 25-30 prosent.
  • Mange bruker mye smør i lussekatter. Det kan man godt redusere på. Men ikke bytt ut smøret med olje uten videre, for olje inneholder 30 prosent mer fett enn smør, og gir en annen bakekvalitet på deigen.

Oppskrift:

Deigen:

  • 150 g smør
  • 5 dl lett-melk
  • 50 g gjær
  • 1 g safran
  • 150 g sukker
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 13 dl hvetemel

Pensling og pynt:

  • 1 stk egg
  • 1 dl rosiner

Lussekatter1[1]Slik gjør du:
Smelt smøret og tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
Rør i sukker, salt, kardemomme, safran og mel til deigen er passe fast. I stedet for safran, kan du bruke en halv teskje gurkemeie. Det gir samme farge, men lite smak.
La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse.
Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Form ulike lussekatter. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate og la dem heve under plast på et lunt sted i cirka 15 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner.
Stek lussekattene i 5-8 minutter ved 255 grader.

Kilde:

Skrevet av: Marthe Smiseth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s