Epledagen

Den norske epledagen, søndag 17. Oktober

Denne dagen har eksistert og vært feiret i over 20 år, og epler er mer for oss nordmenn enn mange tror. Epler har i lang tid vært og er en viktig del av det norske kostholdet. Det er en allsidig frukt, som kan brukes i både kalde og varme retter. Det blir brukt i alt fra desserter og middager til et enkelt mellommåltid. Her til lands spiser vi faktisk 12,6kg epler hver hvert år, kun slått av bananen.

Epleslekten er en gruppe roseplanter i rosefamilien. Dette er små eller middelsstore løvtrær som bærer store, spiselige frukter om høsten eller vinteren (vinterepler).

Selve historien til eplet strekker seg en del lengre tilbake i tid – til steinalderen hvor de første trærne var å finne i Kaukasusfjellene. Her i Norge ble det første epletreet plantet i Hardanger. Der merket man fort hvor godt frukten trivdes i vårt klima. Lange, kjølige sommernetter gav eplene tynt skall og en syrlig smak. Idag dyrkes det epler fra store deler av Sør-Norge til Møre og Romsdal.

I dag finnes det svært mange eplesorter, både med forskjellig farge på skallet, form og konsistens på kjøttet. De viktigste norske sortene er: Summerred, Aroma, Rød Gravenstein, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Rød Prins/Kronprins, Lobo og vanlig Gravenstein. Aroma er vår største eplesort, Gravenstein den eldste – mens Discovery, som er en nokså ny sort, er fort blitt veldig populær. Kravene som stilles til kvalitet her I Norge er strenge. Eplet skal være uten støtskader, ha riktig syrlighet og tykkelse på skallet. Tidspunkt for høsting og oppbevaring er to faktorer som spiller en stor rolle. Sent høstede epler har kortere holdbarhet og er mer utsatt for ugunstig luftfuktighet og temperatur.

Eplet er fiberrikt og kalorifattig. Dette er sunne og gode egenskaper som har satt sine spor i utsagnene; «An apple a day, keeps the doctor away» og «et eple om dagen er bra for magen». Vi finner både antioksidanter, C vitamin og mineraler i frukten, og selv om det ikke er store mengder, gjør det store forbruket vårt at det spiller en viktig rolle.

Næringsinnhold i et middels stort eple (ca. 140 gram)

▪ Kalorier 73 kcal
▪ Protein 0,36 g
▪ Karbohydrat 19,33 g
▪ Kostfiber 3,40 g
▪ Sukkerarter 14,55 g
▪ Fett 0,24 g
▪ Vann 115,2 g

Det er ikke uten grunn at den er lagt til Oktober, det er høstmånedene våre egne norske epler er på sitt beste. Den norske eplesesongen strekker seg fra august til desember. Og ofte finner vi flest matretter med epler i denne årstiden. En klassiker er jo eplekake, ellers har vi en litt sunnere snacks variant;

Bakte epler
• epler
• honning
• kanel
• hakkede nøtter eller mandelflak
• rosiner
• en skvett portvin eller likør

Ha rosinene i en skål og hell over en skvett portvin eller en likør du liker.
La de trekke 2-3 timer.
Sett ovnen på 220 grader.
Skrell eplene og bruk en kjerneutstikker til å fjerne eplekjernen.
Ha eplene i en ildfast form og ha over honning, kanel, de portvinstrukne rosinene og nøttene.
Stek eplene i ovnen i ca. 30 minutter.
Fyll nøtter, rosiner og honning i hullet etter eplekjernen.

Nyt!

KIlder:

  1. http://mediabase.edbasa.com/kunder/opplysning/frukt/leksikon/eksternleksikon.php?linkid=17667550&type=produktark
  2. http://www.forskning.no/Artikler/2004/oktober/1098449934.71
  3.  www.frukt.no
  4. http://no.wikipedia.org/wiki/Epleslekten

Skrevet av: Terezia Hagen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s