Grøten er kanskje den retten som har overlevd flest generasjoner. I følge melk.no har grøten røtter helt tilbake til før vår tidsregning! En grøt jeg har lært å lage av min kjære mor, og som er min favorittgrøt, vil jeg i anledning den norske grøtdagen dele med dere.
Oppskrift på grov grøt, 2 porsjoner
- 3 dl sammalt hvete grov
- 3 dl vann
- ca 4 dl Ekstra lett melk
Slik gjør du:
Hell melet i en kjele, kok opp 4 dl vann i vannkoker og hell over melet. Rør rundt å la det trekke i ca 20 min. Kok opp grøten mens du sper inn melk til passende konsistens. Grøten må småkoke i 5 min.
Den er så klar til å nytes med sukker, kanel, rosiner, tørket frukt, nøtter, bær eller hva du måtte ønske.
Har du tidsnød kan du sløyfe å la melet trekke, og bare koke opp med vann og mel, og la det småkoke i 5 min.
Foto: http://www.melk.no
Grøten bidrar med protein, fiber og lite fett. Den gir god metthetsfølelse og bidrar med nesten alle mineraler og vitaminer (utenom vitamin C). Putter du i noen friske eplebiter eller bær i grøten (som inneholder vitamin C), vil måltidet være nesten ernæringsmessig komplett, nemlig svært næringsrikt og magert! Er det en grøt som fortjener å bidra i det norske kostholdet også i fremtiden, ja da er det denne.
Nyt grøtdagen med en porsjon du også!
Skrevet av: Siv Hilde Fjeldstad
Mange av disse dagene mangler dato?! 😉
Beklager manglende dato. Grøtdagen er 23. oktober 🙂
hvilken dato er grøtdagen?? 🙂