Årets første grilldag

Grill deg sunn

Kylling_pa_spidd_m_nanbrod__bredde[1]
Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Startskuddet for grillsesongen har gått! Pølser og burgere er klassikere på grillen, men grillmat kan være mye, mye mer.

Ifølge Opplysningskontoret for kjøtt starter grillsesongen offisielt den andre lørdagen i mai. Vi er på vei inn i den herlige tiden der duften av nygrillet mat brer seg over landet. I parker og hager grilles det sommeren gjennom, på engangsgrill, bøttegrill og gassgrill.

Selv om det er lett å ty til pølsepakken, er det veldig mye annen mat som smaker godt i grillet tilstand. Her kommer noen tips til hvordan grillsesongen kan bli både sunn, variert og veldig velsmakende.

Fisk på grillen

Fisk egner seg veldig godt til grilling. Den trenger kun et kort opphold over varmen før den er gjennomstekt og klar til å spises. Gni fisken inn med litt olje, sitron, salt og pepper og legg den på en bit aluminiumsfolie. Bruk gjerne friske urter som dill, persille og gressløk til. En enda enklere variant er grove fiskekarbonader i burgerbrød – eller i et grovt rundstykke.

Rent kjøtt på grillen

For noen blir det ikke et ordentlig grillmåltid uten en real kjøttbit. Sommerkoteletter passer de fleste lommebøker og er ikke det mest usunne man kan legge på grillen. Fylt kyllingfilet eller svinefilet er også gode alternativer. Pesto, soltørkede tomater, hvitløk, friske urter, kremost eller chorizopølse gjør seg godt som fyll. Filetene kan pensles med litt olje og legges rett på grillen, eller de kan grilles i litt folie.

Grønnsaker på grillen

Grillede grønnsaker er deilig som tilbehør – eller hovedrett. Fyll for eksempel en paprika med litt cottage cheese, salt, pepper og basilikum og la den ligge på grillen til skallet begynner å løsne. Også småløk, sjampinjong og mais er fine å grille. Rotgrønnsaker som sellerirot, gulrot og kålrot kan man grille i litt olje, salt og pepper på aluminiumsfolie.

Frukt på grillen

Friske fruktsalater hører sommeren til, men mange frukter blir faktisk enda bedre når de får lune seg litt på grillen. Da kommer sødmen enda bedre fram og frukten blir ekstra saftig. Eksempler på frukt som gjerne kan grilles til en lun fruktsalat er mango, epler, pærer, ananas og banan. Legg dem rett på grillen eller på litt aluminiumsfolie. Server for eksempel med vaniljekesam, vaniljeyoghurt eller litt iskrem.

God grillsesong!

Skrevet av: Monica Baumann 08.05.10

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s