Vitamin K

Vitamin K er et fettløselig vitamin som tas opp i tarmen sammen med fett. Det er en samlebetegnelse for komponenter som har vitamin K-aktivitet. Det finnes to naturlige varianter av vitaminet. Vitamin K1 er såkalt fyllokinon og syntetiseres av planter, mens vitamin K2 som kalles menakinon lages av bakterier.
Både K1 fra planter og K2 fra gjæret soya har effekter i kroppen som er svært viktige. For å kunne stoppe blødninger, såkalt koagulasjon i kroppen må vi ha vitamin K, da det er kofaktorn i dannelsen av komponenter som trengs for koagulasjon. I tillegg er vitamin K viktig for at skjelettet skal holde seg sterkt. Sannsynligvis har vitaminet en rekke andre effekter som enda ikke er avdekket fullstendig.


Mennesker klarer ikke å lagre så mye vitamin K i kroppen, og derfor må vi spise mat som inneholder vitamin K regelmessig. Gode kilder til vitamin K1 er bladgrønnsaker som salater og kåltyper, samt margarin og vegetabilske oljer. Kilder til vitamin K2 er Natto og andre fermenterte matvarer.

Overføring av vitamin K fra mor til foster under svangerskapet er dårlig, så derfor bør alle nyfødte få en injeksjon på 1 mg vitamin K rett etter fødsel for å hindre at de skal få alvorlige blødninger.

Pga utilstrekkelige data har det ikke blitt gitt noen anbefalinger for daglig inntak av vitamin. I fravær av mer spesifikke data indikerer tidligere data et inntak på 1 µg per kilo kroppsvekt per dag.

mat.jpg

Referanser:

1. Drevon C.A, Blomhoff R., Mat og medisin, 5.utgave.Oslo 2007.

2. Nordic Nutrition Recommendations 2004

 

Tekst: Sarah Fremgaard Risnes 28.01.2010

3 kommentarer om “Vitamin K

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s