Vitamin C

Vitamin C eller askorbinsyre dannes fra glukose og galaktose i planter og dyr, men mennesker mangler et nødvendig enzym slik at vi ikke får dannet det selv. Vi må derfor innta vitamin C via kosten. Dette vitaminet er en vannløselig syre, og overskuddet lagres derfor ikke i vevene og blir skilt ut gjennom nyrene.

Vitamin C er en antioksidant som samarbeider med det fettløselige vitamin E i å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress. Det er nødvendig for dannelse av kollagen. Proteinet kollagen utgjør 1/3 av proteinene i menneskekroppen og gir bindevevet sin strekkstyrke. Andre viktige funksjoner av vitamin C finner man i energiproduksjon i cellene, nedbrytning av kolesterol, dannelse av signalstoffet noradrenalin, samt at det øker opptaket av uorganisk jern. I tillegg virker vitamin C trolig beskyttende mot visse kreftformer, som magekreft.

De viktigste kildene i kosten er frukt, da særlig sitrusfrukter, bær, grønnsaker og poteter.

Anbefalt inntak for menn og kvinner er 75 mg/dag. For gravide og ammende kvinner anbefales hhv 80-115 mg/dag og 120 mg/dag. Mangel på vitamin C er ikke et utbredt problem i vår del av verden, men eldre og personer med kost som inneholder lite frukt og grønnsaker kan være i nedre anbefalte sjiktet. Et inntak på over 10 mg/dag regnes som nødvendig for å unngå skjørbuk, men det er imidlertid ikke nok til å bygge opp tilstrekkelige kroppsdepoter. Skjørbuk som er en dødelig sykdom gir slapphet, smerter i ben, indre og ytre blødninger samt tann- og håravfall. Skjørbuk kan oppstå etter femti dager uten vitamin C i kosten og var tidligere en vanlig dødsårsak blant sjøfolk. Symptomer på vitamin C-mangel kan likevel opptre tidligere, og etter 28 dager et det vist slapphet, økt infeksjonsfare og anemi.

Overdose av vitamin C er sjeldent, men et inntak på 1 g/dag kan gi bivirkninger som økt risiko for dannelse av nyrestein.

kiwi.jpg

Referanser:

1. Skålhegg B. Mat og medisin, 5.utgave.Oslo 2007.

2. Nordic Nutrition Recommendations 2004

 

Tekst: Sarah Fremgaard Risnes 28.01.2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s