Selen

Selen (Se) er et sporstoff, noe som betyr at det anbefalte inntaket er <100mg/d, nærmere bestemt 40μg/d for kvinner og 50μ/d for menn, og at kroppens lager er i μg. For å få definisjonen et sporelement må det også være mulig å påvise en spesifikk funksjon for elementet og når det er mangel kan man tydelig oppdage en fysisk endring.

Selen finner du i kron og kornprodukter (innholdet her avhenger av seleninnholdet i jorda, som er høyere i Nord Amerika enn i Europa), kjøtt og nøtter (spesielt paranøtter, der 8 stykker (a 2g) for kvinner og 10 stykker for menn dekker alt du trenger på en dag). Det er også mye i fisk, men selen herfra tas ikke så godt opp i tarmen.

Selen er viktig for bl.a. stoffskiftet, antioksidantforsvaret i kroppen og DNA syntese. Selen er også en viktig strukturell komponent i sperma og kan beskytte mot toksiske metaller som kvikksølv, arsenikk og kadium.

Selenmangel er sjelden, men lave nivåer assosieres med nedsatt immunfunksjon, lavere reproduktivitet og redusert antioksidant status, samt hjertesvikt, infarkt og utvikling av resistente virus. Selenmangel kjennetegnes ved redusert immunforsvar, muskelsmerter, muskel dystrofi og økt risiko for hjerte og karsykdommer.

Supplement har vist seg å kunne redusere risiko for kreft i lunge, kolon og prostata, men for store inntak kan gi skjøre negler og hår, hudlesjoner, kvalme, nerveskader og leversvikt.

 

Referanser:

1. Mat og Medisin, 5.utgave.Oslo 2007.

2. Nordic Nutrition recommendations 2004.

 

Tekst: Silje Nymoen Karlsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s