Nittini prosent av kalsiumet i kroppen er i skjelettet vårt. Resten finnes i blodet, samt i og utenfor cellene. Der fungerer det som en livsviktig medspiller i en rekke signaloverføringer i og mellom celler. Kalsiumhomeostasen er utrolig godt regulert og balansen er enormt viktig. Skulle det oppstå en konkurranse mellom skjelettet og den utbyttbare poolen som følge av kalsiummangel, vil skjelettet tape. Kalsium bidrar til øke skjelettetes størrelse og volum. Man kan derfor se redusert bentetthet og benskjørhet ved mangel på kalsium. I Norge har vi stor forekomst av såkalt osteoporose, noe som øker bruddrisikoen betydelig.
Kalsiumhomeostasen reguleres blant annet av vitamin D. Det er derfor viktig å se vitamin D og kalsium i sammenheng når man ser på kosthold og forekomst av osteoporose. En kost med tilstrekkelig vitamin D og kalsium har vist å redusere risikoen for brudd. Likevel er det usikkert hvor stor rolle kalsium har mht benbrudd ettersom bruddhyppigheten er høy i land der også melkeinntaket er høyt. Det som har vist seg å være viktig er å sikre høyest mulig bentetthet. Maksimal bentetthet oppnås i 20-årene og man bør særlig frem til det være oppmerksom på et tilstrekkelig inntak av kalsium og vitamin D.
De viktigste kildene til kalsium i kosten er melk og melkeprodukter, men kalsium finnes i alle levende celler og dermed alt føde utenom rent fett og sukker. Inntaket varierer derfor veldig mellom individer og land. En kost med mye melkeprodukter, som i Norge, vil gi omtrent 1000 mg/dag.
Anbefalt inntak kalsium er 800mg/dag for voksne kvinner og menn, men 900 mg/dag for ungdom i puberteten frem til 20-årsalderen. Det anbefales 900 mg/dag også til gravide og ammende, men under disse perioden øker også opptaket etter behov.
Referanser:
1. Mat og Medisin, 5.utgave.Oslo 2007.
2. Nordic Nutrion Recommendations
Tekst: Ida Gregersen