Antioksidanter

Det er svært mye som tyder på et kosthold rikt på antioksidanter er med på å stimulere immunforsvaret og hjelpe til å beskytte mot sykdom.

Et fritt radikal er et atom eller et molekyl som har minst et eller flere uparrete elektroner i en av elektronbanene. De frie radikalene dannes naturlig i metabolismen, og er involvert i mange essensielle kjemiske reaksjoner i kroppen, som for eksempel nedkjemping av invaderende bakterier. Blir det derimot for mange av dem skapes det trøbbel for kroppen. Dersom de frie radikalene ikke holdes i sjakk på et visst nivå kan de føre til skade på viktige biologiske strukturer.

Flere faktorer som sykdom, røyking, miljøgifter, medikamenter, alkohol og stråling fremmer danningen av frie radikaler. Antioksdanter har en evne til å reagere med frie radikaler og nøytalisere dem. Dersom antioksidantforsvaret ikke er bra nok, skapes det en ubalanse i kroppen  og tilstanden «oksidativt stress» inntreffer. Oksidativ skade og oksidativt stress er hovedårsaken til skader på arvestoffet DNA. Skader på DNA kan føre til mutasjoner som kan gjør at vanlige celler utvikler seg til kreftceller. Aterosklerose, kreft, hypertensjon og inflammasjon er alle tilstander som er assosiert med frie radikaler og oksidativt stress.

Kroppen har et eget forsvarsystem mot de frie radikalene, det endogene antioksidantforsvaret. Glutation (GSH) finnes i små konsentrasjoner i alle celler, og er en svært viktig cellulær antioksidant. Transferrin og albumin er også endogene antioksidanter fordi de binder jern og kobber, som i fri form er potensielle frie radikaler. Sporstoffet selen utgjør en essensiell del av flere av de endogene antioksidantene, og tilførsel av selen i kosten bidrar dermed til å styrke det endogene antioksidantforsvaret.

Kroppen trenger antioksidanter til en hver tid, ettersom de brukes opp når de reager med frie radikaler. Noen matvarer inneholder mer antioksidanter enn andre. Antioksidantrike matvarer er frukt, bær, grønnsaker, nøtter, vin, krydder, kaffe og korn for å nevne noen. Flere populasjonstudier viser at et høyt inntak av antioksidanter gjennom kosten reduserer risikoen for oksidativt stress relaterte sykdommer. Derfor anbefaler de fleste landene å øke inntaket av frukt og grønnsaker. Det har blitt gjort noen analyser på det totale antioksidaninnholdet i matvarer, og en fullstendig oversikt er å finne på http://www.blomhoff.no.

 Matvarer
 Antioksidantinnhold (mmol/100g)
 Kanel                              98,36
 Valnøtter                              20,97
Tomater                               0,31
 Blåbær                               8,23
 Filterkaffe                               2,80
 Mana juice, nype                               2,41
 Solsikkefrø                               5,39

 

Ettersom et høyt inntak av frukt og grønt ser ur til å å motvirke sykdommer er det ikke rart at entusiastiske forskere har utviklet rene antioksidanter i pilleform. Det har derimot ikke blitt vist at slike tilskudd har noen gunstig effekt. Mekanismene for hvordan antioksidanter fungerer er ukjent, men stadig flere forskere tror at ulike antioksidanter i matvarer virker i et integrert nettverk. Det er derfor uklart om tilførsel av antioksodanter i pilleform kan hjelpe til med å bekjempe sykdom.

Likevel er det mye bevis som tyder på at et høyt inntak av antioksidanter tlført gjennom kosten har en positiv innvirkning på helsen. Det er anbefalt å spise mellom 400-800 gram, eller 5 eller fler porsjoner av frukt og grønnsaker om dagen.

 

Referanser:

1. Mat og Medisin, 5.utgave.Oslo 2007.

 

Tekst: Astrid Lillo 30.01.2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s