Fett
Fett er det mest konsentrerte næringsstoffet i vårt kosthold og har mange viktige funksjoner i kroppen:
- Fett gir energi og er kroppens viktigste energilager
- Fettvevet i huden gir isolasjon og fettet rundt indre organer beskytter mot støt
- Fett inngår i alle kroppens membraner og cellestrukturer
- Fett tilfører livsnødvendige fettsyrer og frakter med seg fettløselige vitaminer
- Fett gir maten konsistens og bærer med seg smak- og aromastoffer
Fettet vi inntar i kosten består hovedsakelig av triacylglyserol; tre fettsyrer bundet til glyserol. Fettsyrene kan være mettede-, umettede- og flerumettede.
Mettet fett og transfettsyrer
Dette er fett det anbefales å redusere inntaket av. Disse fettypene øker risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom.
Kilder til mettet fett i norsk kosthold er: melk og meieriprodukter, kjøtt og margarin.
Transfett brukes av matvareindustrien i enkelte produkter for å øke produktets holdbarhet. Slikt fett står omtalt på ingredienslisten som herdet/delvis herdet vegetabilsk fett eller hydrogenert fett. Kilder til transfett er industrifremstilte kjeks og kaker, enkelte posesuppe-produkter og enkelte snacksprodukter. Tidligere var det mye transfett i margarin, men dagens margariner inneholder ikke transfett. Transfett dannes også naturlig i magen til drøvtyggere og finnes derfor i melk- og melkeprodukter.
Umettede fettsyrer
Dette er fett som det anbefales å øke inntaket av. Disse fettypene har en forebyggende effekt på hjerte- og karsykdom. Karakteristisk for umettet fett er at det er mykt eller flytende, også ved oppbevaring i kjøleskap.
Det finnes både enumettede og flerumettede fettsyrer, som begge har positiv innflytelse på helsen. Kilder til umettet fett i norsk kosthold er fet fisk, planteoljer, myke margariner, nøtter og kornvarer
Essensielle fettsyrer er typer av flerumettede fettsyrer som kroppen ikke kan produsere selv; omega 3- og omega 6- fettsyrer. Vi er avhengig av å få tilført disse gjennom kosten for å unngå mangelsykdommer. Disse kan vi få i oss ved å spise fet fisk eller ved å ta tran.

Norske myndigheter anbefaler at totalt fettinnhold i kosten utgjør 25-35 % av det totale energiinnholdet.
Av dette bør innholdet av:
- mettet fett ikke overstige 10 %
- transfett bør begrenses mest mulig og ikke overstige 1 %
- enumettede fettsyrer bør bidra med 10-15%
- flerumettede fettsyrer med 5-10 %
Referanser:
1. Drevon C. Mat og Medisin, 5.utgave.Oslo 2007.
2. Nordic Nutrition Recommendations 2004
Tekst: Siv Hilde Fjeldstad 30.01.2010
Sist oppdatert: 30.01.2010