Fra tid til annen kan man oppleve kvalme og tap av matlyst. Dette kan skyldes flere forhold, som for eksempel infeksjon i mage-tarm-kanalen, psykisk stress, forstoppelse og bruk av smertestillende medikamenter.
Ved kvalme er det viktig å få i seg nok væske, helst et par liter per dag, fordi dehydrering gjør kvalmen verre. Her er eksepler på drikker som ofte aksepteres tross kvalme:
• Vann med sitron
• Farris
• Brus (Cola)
• Saft
• Buljong
• Svak te
• Iste
• Eplemost
• Sportsdrikker
Matlukt kan fremkalle kvalme, så i stedet for rykende varm mat som ofte lukter mye, bør man spise kalde/avkjølte retter. Mange foretrekker syrlig og tørr mat, samt mat uten høyt innhold av fett. For noen vil krydret mat dempe kvalmen, mens andre foretrekker mat som smaker lite. Generelt er det slik at fet mat, stekt mat, røkt mat, sterkt krydret mat og varm mat med sterk lukt bør unngås. Tom mage kan forverre kvalmen, så det er lurt å spise lite og ofte.
Her er noen tips til matvarer som ofte tåles ved kvalme:
• Frukt
• Grønnsaker
• Fisk
• Magert kjøtt
• Kavring
• Kjeks (gjerne Ritz kjeks)
• Flatbrød
• Ristet brød
• Loff
• Saltstenger
• Spekemat
• Sure agurker
• Syrlige drops
• Yoghurt
• Salater
• Reker
• Cottage cheese
Kilde:
Kostråd til kreftpasienter
Skrevet av: Marthe Smiseth 16.03.2010
Jeg har gått å vært kvalm i et par dager, og begynner å bli GANSKE lei! Jeg har magekatarr i tilegg!