Kostråd ved kvalme

Fra tid til annen kan man oppleve kvalme og tap av matlyst. Dette kan skyldes flere forhold, som for eksempel infeksjon i mage-tarm-kanalen, psykisk stress, forstoppelse og bruk av smertestillende medikamenter.

Ved kvalme er det viktig å få i seg nok væske, helst et par liter per dag, fordi dehydrering gjør kvalmen verre. Her er eksepler på drikker som ofte aksepteres tross kvalme:
• Vann med sitron
• Farris
• Brus (Cola)
• Saft
• Buljong
• Svak te
• Iste
• Eplemost
• Sportsdrikker
Matlukt kan fremkalle kvalme, så i stedet for rykende varm mat som ofte lukter mye, bør man spise kalde/avkjølte retter. Mange foretrekker syrlig og tørr mat, samt mat uten høyt innhold av fett. For noen vil krydret mat dempe kvalmen, mens andre foretrekker mat som smaker lite. Generelt er det slik at fet mat, stekt mat, røkt mat, sterkt krydret mat og varm mat med sterk lukt bør unngås. Tom mage kan forverre kvalmen, så det er lurt å spise lite og ofte.
Her er noen tips til matvarer som ofte tåles ved kvalme:
• Frukt
• Grønnsaker
• Fisk
• Magert kjøtt
• Kavring
• Kjeks (gjerne Ritz kjeks)
• Flatbrød
• Ristet brød
• Loff
• Saltstenger
• Spekemat
• Sure agurker
• Syrlige drops
• Yoghurt
• Salater
• Reker
• Cottage cheese

 

Kilde:

Kostråd til kreftpasienter

http://www.kreftforeningen.no

Skrevet av: Marthe Smiseth 16.03.2010

En kommentar om “Kostråd ved kvalme

  1. Jeg har gått å vært kvalm i et par dager, og begynner å bli GANSKE lei! Jeg har magekatarr i tilegg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s